Заради липса на законова възможност извънредният труд на полицаите ще бъде "награден"

Заради липса на законова възможност извънредният труд на полицаите ще бъде "награден"

МВР е намерило възможност да плати извънредния труд на полицейските служители, натрупан през лятото по време на демонстрациите срещу правителството и контрапротестите в негова защита. Тогава хиляди служители на реда работиха извънредно с часове, като надхвърлиха нормите, предвидени по закон, които се заплащат допълнително.

"По сега действащата нормативна уредба, ние можем да плащаме само до 50 часа извънреден труд месечно. Покрай протестите много колеги натрупаха много повече от тези 50 часа, които ние не можем да разплатим", обясни пред "Фокус" зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

"Тъй като нямаме никаква друга възможност легално да възмездим този труд, ръководството на МВР взе решение полицаите да бъдат наградени. За целта са осигурени 500 хил. лв. и тези средства са разпределени пропорционално според часовете над 50 отработени, и ще бъдат изплатени с аванса на колегите на 10 септември”, каза зам.-министърът.

"При срещите със синдикатите при обсъждане на новия проект за Закон за МВР се договорихме да бъде вдигнат прагът на този извънреден труд, който може да бъде платен, от 50 на 70 часа. Така ще имаме законно основание да плащаме до 70 часа извънреден труд. Но нашата цел е да сведем до минимум извънредния труд. Социалните проблеми са много и са натрупвани с години”, каза още зам.-министър Маринов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?