Заради липсата на електронна идентификация ЦИК иска забавяне на е-вота с около две години

Заради липсата на електронна идентификация ЦИК иска забавяне на е-вота с около две години

ЦИК настоява за ″синхронизиране на сроковете″ между въвеждането на електронната идентификация и въвеждането на електронното гласуване, защото ″не може да слагаме каруцата пред коня″. Това се разбра от думите на председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева по време на дискусия, организирана в четвъртък от обществения съвет към комисията .

Това на практика означава, че ако парламентът се съгласи с искането на комисията, е-вотът ще бъде отложен поне с две години.

По сега действащия Изборен кодекс на изборите за европейски парламент през пролетта на 2019 г. трябва да се проведе електронно гласуване. През настощата година пък на частични избори трябваше да бъдат проведени тестове за еклектронен вот. От ЦИК искат това да се отложи, тъй като при спазване на законовите срокове системата на МВР трябва да е готова в началото на следващата година и няма да има време за синхронизирането ѝ със системата за гласуване.

През есента на 2019 г. ще има местни избори, но е по-вероятно двете системи да са готови за следващия редовен вот – парламентарен, през 2021 г. Това разбира се ще стане, ако въвеждането на електронната идентификация не бъде отложено пак. Досега то бе отлагано два пъти.

″Централната избирателна комисия може да реализира дистанционно електронно гласуване, след като има електронен идентификатор по закона за електронната идентификация. Трябва да се синхронизират сроковете за въвеждане на електронна идентификация. Не можем да впрегнем каруцата пред коня. Това не е отлагане през задната врата. В момента, в който има идентификатор, тази система ще се доизгради, обаче сроковете по закон в момента не могат да се спазят. Затова говорим за синхронизиране на срокове″, коментира Алексиева.

Електронната идентификация според нея трябва да става по два начина - или чрез електронни лични карти, или чрез електронен подпис от сертифицирани издатели.

Според неправителствени организации електронната идентификация може да се прави и по други начини като смарт карта с електронен подпис, видеовръзка, попълване на няколко етапа на лични данни и др.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е възможно пробното електронно гласуване да се проведе на частични местни избори тази година. И тя, и представители на неправителствени организации не смятат, че това е повод да се иска отлагане на въвеждането на електронното гласуване.

″Да, предвид становището на ЦИК, което е внесено в парламента, дали отлагането ще бъде замаскирано под формата на синхронизиране на сроковете, или ще се каже направо предлагаме – отлагаме, става дума за едно и също нещо. Според мен усилията трябва да се насочат към намиране на надеждни решения по тези три теми: електронна идентификация, противодействие на купуването на гласове и запазване тайната на вота, вместо предварително да се вее белият байрак и да се казва, че това не може да се случи сега″, каза Манолова.

Преди две седмици ЦИК внесе в парламента доклад, в който твърди, че е-вотът не може да се проведе, и настоява за промяна на Изборния закон. Официално управляващите не са коментирали заключението на комисията. По неофициална информация на Mediapool те планират промяна на закона в последния момент преди изборите догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?