Заради лошото време тази година производството на вино във Франция да спадне с 18%

Заради лошото време тази година производството на вино във Франция да спадне с 18%

Очаква се производството на вино във Франция да спадне с 18 процента през 2017 година заради сланите, засегнали лозарските райони през пролетта, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Франс прес.

Слани, пролетни горещини, последвани от сухо лято поразиха френските лозя от началото на годината. Първият гроздобер започна десет дни по-рано при силен спад на реколтата - с изключение на централната област Бургундия.

Очакваното количество вино тази година се очертава да бъде 37,2 милиона хектолитра или с 18 процента по-малко в сравнение с 2016 година и 17 на сто по-малко от средното количество за последните пет години, уточнява министерството. Новият спад следва климатичните несгоди от 2016 година и двуцифрено намаление на производството, в резултат на което реколтата през миналата година беше една от най-слабите през последните три десетилетия.

В качествено отношение обаче тазгодишната реколта се очертава добра.

През 2016 година Франция беше вторият в света производител на вино след Италия, по данни на Международната организация по винарство и лозарство, посочва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?