Заради магистралите пенсионерите се простиха с коледните добавки

България чака 308 млн. евро за възстановяване от Европейската комисия

Снимка: БГНЕС

Заради строежа на магистралите пенсионерите няма да получат коледни добавки. Причината е, че България чака да ѝ бъдат възстановени 308 млн. евро от Европейската комисия. Това стана ясно от отговор на Министерството на финансите до Mediapool.

Нито едно евро не е възстановено на страната ни по исканите суми за възстановяване от Кохезионния фонд, от който идват парите за строителството на магистрали и ВиК инфраструктура, става ясно още от отговора. По него страната ни е поискала да ни бъдат възстановени общо над 191 млн. евро към края на ноември, които все още чакат.

Нито едно евро не е възстановено и от Европейския социален фонд, по който се финансират схемите за безработните и обученията. Общо страната ни е поискала за възстановяване над 77.2 млн. евро по този фонд през октомври и ноември.

Единствените възстановени средства за страната ни са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) – 207 млн. евро. С парите от този фонд се финансира обновлението на градовете, както и програмата за бизнеса. Тези средства са по искане, изпратено през октомври.

Общо България заяви за възстановяване пред Европейската комисия 400 млн. евро от структурните и кохезиония фондове през октомври. От тях са предоставени единствено парите от ЕФРР - 207 882 016 евро към 10 декември, е посочено в отговора на Министерството на финансите.

През ноември Реналдо Мандметс, началник на отдел България в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия, обеща поисканите от страната ни средства от ЕФРР и Кохезионния фонд до края на октомври да бъдат възстановени. В същото време колегата му Филип Хат от Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК не пое такъв ангажимент.

През ноември България е изпратила към ЕК искане за възстановяване на още 115.2 млн. евро по структурните и кохезиония фонд, е посочено в отговора на Министерството на финансите. По това искане не е преведено нито едно евро.

Най-вероятно оставащите 308 млн. евро ще бъдат възстановени на страната ни през следващата година, защото ЕК изплаща парите обикновено до 10 - 15 декември.

Кризата с европейския бюджет настъпи през октомври, когато Европейската комисия поиска допълнително 8.9 млрд. евро за да може да се разплати за изпълнени проекти, но по-голямата част от страните-членки отказаха да направят допълнителните вноски над първоначално заявените.

Положението за 2013 г. се очертава да бъде още по-драматично, защото след като не беше постигнато съгласие за актуализация на бюджета за тази година, Европейският парламент се отказа да разглежда бюджета за следващата.

Европейската комисия предложи проектобюджета за 2013 г. да бъде 138 млрд. евро, което е с 6.8% повече спрямо тазгодишния бюджет. Нетните донори обаче единодушно се обявиха против увеличаване на вноските им. В съвместно изявление Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция посочиха, че подобно искане “е абсолютно неприемливо в период на криза, когато самата Европейска комисия изисква от страните в ЕС спазването на строга бюджетна дисциплина“.

Така ако до края на годината, което е малко вероятно да се случи според анализатори, не бъде одобрен бюджет 2013 на ЕС, то допустимите месечни разходи догодина ще са в размер на 1/12-а от сегашния бюджет. Тези средства обаче няма да стигнат за предстоящите още в началото на 2013-а значителни плащания, предимно за селско стопанство, предупредиха експерти. Според тях, ако ЕС остане без бюджет, парите ще свършат още през лятото.

Споделяне

Още от Бизнес