Заради много случаи на коронавирус МВР намалява броя на полицаите по протестите

"Орлов мост" остава затворен, в Стара Загора блокираха пътя към магистрала "Тракия"

Ръководството на столичната полиция е взело решение да се намали броят на полицаите, които охраняват протестите, съобщи БНР. Причината е увеличеният брой на заразени с коронавирус служители. През последните дни непрекъснато има по 5-6 нови случая, предимно сред служители на "Охранителна полиция", които са пряко ангажирани с протестите, твърдят източници от МВР. Служителите на улицата ще бъдат намалени с около 1/3. На полицаите им е трудно да спазват противоепидемичните мерки по време на протестите. Обмисля се командироване на хора от провинцията. В момента няма данни за болни полицаи в тежко състояние. Въпреки това броят на хората намалява заради новите случаи и поставяне под карантина на други служители.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_e078cc51025a48a90b405587d0297085.jpg

В момента МВР изпозлва предимно ресурса на "Охранителна полиция". Всяка вечер Министерският съвет и заобиколен от двоен или троен кордон. Докато е светло, на предна линия са служители без предпазни средства и с жилетки "Антиконфликт". Щом се стъмни, МВР вади тежкооборудваните с щитове, каски и палки служители от звената за борба срещу масовите безредици.

В събота следобед на редовния брифинг на СДВР шефът на "Охранителна полиция" в София Радослав Стойнев призна, че такъв проблем има. ТОй обясни че е взето решение да се намали броят на служителите по улици и площади.

"За да не се окажем в ситуация, в която 1/3 от служителите примерно са с положителни проби, а другите 2/3 да са контактни от първа линия и така да попаднем в безизходица", обясни той.

Според Стойнев неминуемо ще се стигне до по-голямо натоварване на полицаите, които ще останат за охрана на протестите. Той обясни, че досега е било възможно да се дават кратки почивки. Това обаче ще се промени. Стойнев призова да се носят маски и на открито, макар това да не е задължително.

Междувременно за четвърти пореден ден ключовото кръстовище на "Орлов мост" остава блкоирано от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затворен е и бул. "Цар Освободител". След неуспешния опит да блокират магистрала "Тракия" в петък вечер, протестиращи в Стара Загора затвориха подстъпите към аутобана и останаха там до сутринта, предаде БГНЕС.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_372691192a16d0a4b0e6cd83ae3f3a6a.jpg

На "Орлов мост" уж всичко е спокойно

През нощта обстановката на "Орлов мост" е била спокойна, предаде БНР. Там са опънати няколко палатки и шатри, а протестиращите настояват, че няма да се махнат, докато правителството и Гешев не подадат оставки.

През нощта е имало спречквания. Според протестиращите двама мъже са се опитали да запалят една от шатрите. Те бързо са били изведени от полицията.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_895a5b5e129f371efdc6f30067b3c13f.jpg

"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", разказаха хора от палатковия лагер пред БНР.

Към магистралата

В петък вечер протестиращи от Стара Загора направиха опит да блокират магистрала "Тракия". Опитът им бе осуетен от плътен кордон полиция и жандармерия. Според БГНЕС недоволните са затворили подстъпите към аутобана и са останали там цяла нощ, както и в събота сутринта.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_6712d11f8cf5a0b33f9a2d6c41039f08.jpg

В петък над 200 автомобила се събраха край езерото "Загорка" и тръгнаха към магистралата. На новото кръгово кръстовище при квартал "Кольо Ганчев" те обявиха, че преминават към гражданско неподчинение.

В петък бе 23-ият ден от антиправителствените протести. Очаква се те да продължат и в събота вечер.

Споделяне

Още по темата

Още от България