Заради морбили окръг в Ню Йорк забрани неваксинирани деца да посещават обществени места

Заради морбили окръг в Ню Йорк забрани неваксинирани деца да посещават обществени места

Нюйоркско предградие забрани на децата, които не са ваксинирани против морбили (дребна шарка), да посещават обществени места като училища и търговски центрове, предаде Ройтерс.

Окръг Рокланд, който се бори с най-сериозното разпространение на морбили в щата Ню Йорк от десетилетия, обяви извънредно положение и каза, че забраната ще остане в сила 30 дни или докато не бъдат ваксинирани децата.

Забраната беше наложена след значителното разпространение на морбили в щатите Калифорния, Илинойс, Тексас и Вашингтон.

В Рокланд са потвърдени 153 случая на морбили, главно сред деца, които не са ваксинирани.

Забраната не се отнася за места на открито като игрища и детски площадки. От нея са изключени хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Значителното разпространение на морбили започнало, след като човек, пътувал до Израел, се завърнал в населен предимно с ултраортодоксални евреи район в Рокленд.

В нюйоркските квартали Бруклин и Куинс от октомври са потвърдени най-малко 181 случая на морбили, главно сред ортодоксални евреи, показват данни на здравните власти в града.

Значителното разпространение на морбили в щатите Ню Йорк и Вашингтон започнало, след като хора от САЩ се заразили с болестта при пътувания в чужбина и я пренесли на места, където ваксинирането било на твърде ниско ниво според американските здравни стандарти.

Болестта се разпространява предимно сред деца в училищна възраст, чиито родители са отказали да ги ваксинират по философски или религиозни съображения, или поради опасения, че ваксината може да причини аутизъм, заявиха властите.

Научни изследвания показват, че няма връзка между ваксините и аутизма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?