Заради наводненията в Париж затварят пътища и тунели

Заради наводненията в Париж затварят пътища и тунели

Парижани запазват спокойствие на фона на покачващото се ниво на река Сена, което доближава върхови стойности, предаде Асошиейтед прес.

Районът на Париж е силно засегнат от наводненията, причинени в страната през изминалата седмица, но животът във френската столица като цяло запазва обичайния си ритъм. Очаква се равнището на Сена скоро до достигне върхови стойности, но без да надхвърля рекордните нива, съобщи информационната служба "Вижикрю", която следи тези промени. Нивото на реката в и около Париж вече надминава 5.5 метра, очаква се да стигне до 6 метра.

 

Около 400 души са били евакуирани в окръг Вал дьо Марн, южно от Париж, заради наводненията.

 

Засегнат е и центърът на френската столица, където придошлата вода е заляла кейовете.

 

Музеите покрай двата бряга на реката засега предвиждат да останат отворени, но са задействали план за защита при наводненията.

 

В Лувъра на безопасно място вече са преместени 35 000 произведения на изкуството, съхранявани в зони в риск от наводнение.

 

Очаква се нивото на Сена да се покачва още и да надмине 6 метра.

Докато наводненията през 2016 г. причиниха смъртта на двама души в района на Париж, а няколко бяха ранени, този път няма данни за жертви.

Като предпазна мярка парижките власти затвориха няколко тунела, паркове и приземния етаж на музея "Лувър". Затворени са пътища по бреговете на Сена, както и някои гари покрай реката, но като цяло тези мерки не създават сериозни проблеми в "града на светлините".

Доста по-сложна е обстановката извън столицата. Извънредно силните валежи доведоха до спиране на тока и наложиха евакуирането на около 400 души. Пороите причиниха значителни щети в предградията. Те ще се отразят зле и на фирмите, които предлагат плаване с корабче по Сена, тъй като движението по реката за момента е напълно забранено.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наводненията по поречието на реките Сена и Лоара през 2016 г. са имали негативен икономически ефект, възлизащ на 1,42 милиарда евро. Изчисленията показват, че бедствие, сравнимо с голямото наводнение от 1910 г., когато нивото на Сена достигнало рекордните 8,62 м., би причинило щети на стойност между 3 и 30 милиарда евро, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?