Заради недостиг на брашно и вино намаляват литургиите във Венецуела

Балтазар Порас

Недостигът на храни във Венецуела засегна и католическата църква, която смята да намали броя на богослуженията поради липса на достатъчно вино и брашно за направа на хостии (специални безквасни питчици за причестяване, б. р.). Това заявява за Франс прес епископът на западния щат Мерида.

Църковните запаси от вино в Мерида ще стигнат за още 2-3 месеца, а наличните хостии са съвсем малко, защото монахините, заети с омесването им, вече много трудно си набавят пшенично брашно, обясни монсеньор Балтасар Порас.

Венецуела често изпитва недостиг на хранителни продукти и потребителски стоки от първа необходимост като тоалетна хартия, тъй като икономиката разчита предимно на внос; в страната обаче мъчно се намират долари заради жестокия държавен контрол върху обмена, посочва АФП.

Мнозина свещеници от Андите успяват да се сдобият с вино и хостии от близката колумбийска гранична област Кукута. "Ако останем без необходимото за литургия, ще трябва да намалим богослуженията и това ще е твърде зле", добави монсеньор Порас - противник на социалистическото правителство на президента Николас Мадуро.

Производството на вино в страната намалява, а самият продукт поскъпва заради премахване на някои преференции за най-големия селскостопански производител "Бодегас Помар", отбелязва АФП. Единствен винопроизводител във Венецуела, тази компания взе решение да спре продажбите на вино за местните църкви, информира Би Би Си, цитирана от БТА. "Бодегас Помар" ни каза, че вече не може да прави вино", оплаква се говорителят на венецуелския католически клир монсеньор Лукер.

Във Венецуела не расте жито. Хлебопроизводителите са принудени да купуват всичко от чужбина и вече предупредиха, че ще вдигат цените. Пакетче с осветен хляб струваше по-рано 50 боливара (8 долара), днес вече струва 100, казва духовник, цитиран от Би Би Си.

Богата на петрол, Венецуела обаче внася близо 70 на сто от необходимите ѝ храни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят