Заради недостиг на места за първолаци ще има паралелки с по 29 деца

Заради недостиг на места за първолаци ще има паралелки с по 29 деца

Наесен в редица градове в страната и особено София ще има паралелки за първокласници с по 29 деца, а не максималният по наредбата за броя на учениците и паралелките от 22 деца, съобщиха от Министерството на образованието.

Причината е, че има много незаписани деца, тъй като не са приети в нито едно от училищата в района, където живият. За да не останат извън образователната система министър на просветата Меглена Кунева обяви в петък, че е готова да разгледа всяко искане от директори на училища за увеличаване на броя на първокласниците в една паралелка. Според наредбата децата от І до ІV клас трябва да са най-малко 16 и най-много 22-ма. Директорът сам може да решава увеличаването на броя на децата в паралелка, но с до 10 на сто над максимално обучаваните ученици. За по-голям прием трябва разрешение от просветния министър.

"Ако получа мотивирани искания от директорите, аз ще го направя. Искам родителите и децата да са спокойни, че всичко което зависи от нас, разбира се в рамките на закона, ще бъде направено. Това обаче не отменя нашата задача да има повече училища и в едно училище да не учат на две смени", коментира Кунева в съобщението на пресцентъра на ведомството си.

Споделяне

Още от България