Заради недостига на горива венецуелците преправят колите си да се движат с битов газ

Сн. БГНЕС, архив

В стремежа си да се справят с хроничния недостиг на горива венецуелците преправят автомобилите си да се движат с битов газ в бутилки - практика, която експерти по промишлена безопасност определят като опасна и която е довела до поне една експлозия. Членката на ОПЕК Венецуела, разполагаща с едни от най-големите залежи на суров петрол, страда от най-тежкия в съвременната си история недостиг на бензин заради почти пълния колапс на своите рафинерии и санкциите на САЩ, които затрудняват вноса на горива, пише Ройтерс.

Автомонтьори, а в някои случаи самите шофьори преоборудват горивните системи на превозните средства с пропан-бутанови бутилки от типа на използваните за кухненски печки, за да избегнат опашките по бензиностанциите, на които понякога хората чакат с дни, за да купят бензин.

"Няма гориво във Венецуела и аз трябваше да преправя колата си по този начин, за да мога да работя и да нося хляб вкъщи всеки ден", казва 25-годишният Сенен Агире от град Маракайбо. Агире твърди, че системата е безопасна, но казва, че колата мирише силно на втечнен газ. Той се опасява повече от това полицията да не конфискува колата му, защото преоборудването е незаконно.

Обаче тази практика не е лишена от риск. В източния град Пуерто ла Крус една кола, задвижвана с битов газ, е пострадала при експлозия по-рано този месец, каза за Ройтерс един общински служител.

Ситуацията рязко контрастира с ерата на петролния бум във Венецуела, когато горивата бяха в изобилие и силно субсидирани. И сега горивата излизат почти без пари за онези, които могат да чакат на опашки, но на черния пазар цената на бензина стига до три долара за литъра (11,34 долара за галон).

В отговор на поискана от Ройтерс информация началникът на отдела за гражданска защита в Маракайбо Сесар Гаридо, казва, че карането на коли с битов газ "представлява риск от висока степен и е забранено".

Венецуелското министерство на информацията не отговори на искането за коментар.

Алфредо Гонсалес е използвал просто оборудване, вкл. кранчета за мивка, за да пригоди пикапа си да се движи с битов газ, така че да може да продължи да предоставя транспортни услуги в Маракайбо, но прекарва повечето от времето си да избягва срещата си със закона.

"Работим като контрабандисти", казва той и добавя: "Полицията много усърдно ни преследва. Те казват, че това е опасно".

Експерти предупреждават срещу тази практика заради възможността от експлозии и рисковете за здравето при продължително излагане на газа пропан. "С времето от тези превозни средства ще има изтичане на газ, защото хората не са внимателни", казва петролният инженер Хорхе Леон. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят