Заради нередности в МРРБ България сама ще си ревизира пари по ФАР

Заради нередности в МРРБ България сама ще си ревизира пари по ФАР
Одитните мисии по програма ФАР показват висок процент на нередности в проектите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и затова не е изключено България сама да си предложи финансова корекция, съобщи в неделя пред репортери вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Това означава, че няма да можем да защитим проекти на стойност 323 млн. евро, а те ще бъдат на по-ниска стойност, поясни Плугчиева.

Има 190 проекта по ФАР за 197 млн. лв., които са оценявани от европейските експерти, но и за тях има констатирани нередности.

В края на миналата седмица вицепремиерът Плугчиева съобщи, че мониторинговата мисията на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия по програма ФАР се отлага от 15 януари за първата седмица на февруари. Предмет на проверките ще бъдат договори по ФАР за 323 млн. евро, сключени за периода от юни 2007 г. до юни 2008 г. плюс проекти за над 190 млн. лв., одобрени преди присъединяването на България към ЕС.

Очаква се на 26 януари проверка в Национална агенция "Пътна инфраструктура" затова доколко административният капацитет в агенцията е гарантиран, колко са назначените, каква е тяхната квалификация и има ли конфликт на интереси.

Плугчиева каза още, че е скептична дали ще бъде възстановено финансирането по мярката по САПАРД за оборудване на хранително-вкусовата промишленост, тъй като по нея има голям брой нарушения.

Заради отправените упреци към централния одитиращ орган към Министерството на финансите се е наложило той да бъде преструктуриран в независима изпълнителна агенция към министъра на финансите, каза вицепремиерът. На 15 януари ще се обяви окончателно кадровата промяна в тази агенция, уточни Плугчиева.

От понеделник започва първата за тази година работна мисия на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в агенция САПАРД.

Константин Паликарски, зам. изпълнителен директор на фонд "Земеделие", който пряко отговаря за агенцията, не отрече, че обект на разговорите ще бъде и оставката, която той депозира миналата седмица. Мотивът за напускането му е неразбирателството с прекия му началник Ализан Яхова, назначена за временен директор на фонд "Земеделие" от средата на ноември, когато беше освободен титулярът Атанас Кънчев.

Споделяне

Още от Европа