Заради несъгласни собственици на терени австрийската гранична ограда ще има "дупки"

Заради несъгласни собственици на терени австрийската гранична ограда ще има "дупки"

За да контролира преминаването на мигранти, австрийското правителство издига ограда по границата със Словения. То обаче среща съпротива от страна на шепа собственици на терени, които отказват съоръжението да минава през собствеността им, така че се примири, че в нея ще има "дупки" с обща дължина от няколкостотин метра, съобщи Франс прес.

"Ако по различни причини някои собственици имат резерви, това е тяхно право", коментира говорител на австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Липсата на ограда на места ще се компенсира от "технически средства за наблюдение" и подсилена охрана, обясни той.

Отворите в оградата с дължина 3,7 км между двете страни от Шенгенското пространство може да достигнат общо 800 м. Първоначално вътрешното министерство искаше да изгради ограда от 25 км, но бе принудено да промени плановете си заради недоволството в управляващата коалиция на Австрийската народна партия (Ана) със социалдемократите.

Сред нежелаещите ограда собственици или управители на терени около граничния пункт Шпилфелд има лозари, природозащитни организации и бивш общински съветник от Ана в град Грац. Единствен бившият съветник отказва по принципни съображения, тъй като смята, че оградата не е средство за справяне с миграционната криза.

"Не може от една страна да ни се дават пари да поддържаме отворено това пространство, а от друга да харчим за изграждането на ограда", обоснова позицията си Йохан Геп, председател на Австрийския природозащитен съюз, който получава субсидии за управлението на участък с девствена природа по границата.

Изграждането на металната ограда с височина около 2,5 м, без бодлива тел, започна в понеделник и ще завърши до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?