Заради незаконни развъдници на кучета във Варна "Четири лапи“ иска оставки в БАБХ

Заради незаконни развъдници на кучета във Варна "Четири лапи“ иска оставки в БАБХ

За оставки в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради прикриване на нарушенията и допускането на два незаконни развъдника за кучета във Варна, призова неправителствената организация за защита на животните "Четири лапи" в петък.

Ден по-рано, при акция на полицията и прокуратурата във Варна, бяха конфискувани 67 четириноги, използвани за разплод и търговия и отглеждани при изключително жестоки условия. Обявено бе, че срещу собственика на обектите през годините са натрупани стотици сигнали за закононарушения, но по нито един от тях не са наложени санкции. от страна на контролния орган БАБХ.

Според директора на "Четири лапи" в България Марина Иванова, това не е единственият случай, при който инспекторите от агенцията по храните не упражняват ефективен контрол.

"В страната има десетки развъдници и приюти за кучета, които не отговарят на изискванията на законодателството, но въпреки това проверките рядко констатират нарушения и не се налагат санкции. За да може БАБХ да изпълнява ефективно задълженията си на контролен орган, трябва да има пълна промяна в структурите на агенцията и хората, уронващи престижа ѝ с начина си на мислене или с бездействието си, да бъдат отстранени“, смята Иванова.

От "Четири лапи“ настояват пред шефа на БАХ Дамян Илиев да извърши задълбочена проверка на дейността на агенцията и служителите, допуснали дейността на незаконните развъдници на кучета, да бъдат строго наказани.

Организацията за защита на животните е на мнение, че при такъв огромен брой сигнали за нарушения от страна на едно и също лице, трудно би могло да се говори за бездействие поради немарливост или претовареност с други задължения.

Неефективната работа на инспекторите на БАБХ по прилагане на Закона за защита на животните води след себе си и редица негативни за цялото общество последици, каквито са търговията с домашни любимци с неясен произход и здравен статус, постоянното изоставяне на кучета и котки на улицата и бездействието на местната власт при прилагане на ефективни мерки за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, убедени са от "Четири лапи". Неправителствената организация отново припомня готовността си за съвместни проверки с инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните на незаконни животновъдни обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?