Заради новия дълг трите най-големи агенции ще следят рейтинга на България

Заради емитирането на нов дълг от 3 млрд. лв. на външните пазари трите най-големи международни агенции – "Фитч" (Fitch), "Мудис" (Moody’s) и "Стандарт енд Пуърс" (Standard and Poor’s) ще следят рейтинга на България. Това реши правителството в сряда.

За разлика от кабината на Бойко Борисов, правителството на Пламен Орешарски не се обиди на "Стандарт енд Пуърс" заради понижената перспектива пред кредитния рейтинг и продължава договора с агенцията.

През 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков прекрати взаимоотношенията с "Фитч" след като агенцията понижи перспективата пред страната ни

Сега финансовият министър Петър Чобанов ще подпише ново споразумение с "Фитч" за рейтинга на страната ни.

"Наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до международните капиталови пазари", се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

В него се казва още, че с поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните суверенни рейтинги на страната ни.

През декември 2013 г. "Стандарт енд Пуърс" остави рейтинга на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на BBB/А-2, но ревизира перспективата на страната ни от стабилна на отрицателна. Аргументите на агенцията бяха плахият ръст на икономиката, притиснат от слабото банково кредитиране, ограниченият ръст на инвестициите, високите нива на безработицата и политическата нестабилност, която води до забавяне на структурни реформи.

В същото време обаче "Мудис" запази същия кредитен рейтинг и перспективата пред страната ни.

Подписването на договори с трите най-големи агенции в света се очаква да има положителен ефект при предстоящото емитиране на 3 млрд. лева на външните пазари. Кабинетът упълномощи финансовия министър да започне подготовка за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари.

Новият външен дълг е нужен за рефинансиране през 2014 г. на дълг от предходни години, както и за префинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации за 1.086 млрд. долара, емитирани през 2002 г., е посочено в правителственото съобщение.

Очакванията на анализатори са дългът да бъде изтеглен преди изборите за европарламент през май. По думите на Чобанов това ще стане факт, "когато му дойде времето".

Споделяне

Още от Бизнес