Според Барозу:

Заради нуждата от укрепване на еврозоната, Европа на две скорости е неизбежна

Председателят на ЕК представи визия за "истински" икономически и валутен съюз

Заради нуждата от укрепване на еврозоната, Европа на две скорости е неизбежна

Ако еврозоната трябва да бъде укрепена, на 17-те страни, които споделят единна валута, трябва да бъде позволена по-бърза интеграция в сравнение с темповете на процеса в целия Европейски съюз, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Признавайки категорично, че Европа "на две скорости" е неизбежна, Барозу посочи, че по-доброто функциониране на Европейския икономически и монетарен съюз (Economic and monetary union - EMU) зависи от ускорената интеграция на някои страни членки.

Еврозоната трябва да е в състояние да се интегрира по-бързо и по-дълбоко отколкото целия ЕС, като в същото време запазва целостта на политиките, водени от ЕС на 27-те, по-специално единния пазар, заяви Барозу в сряда, представяйки визията на ЕК за "истински" икономически и монетарен съюз.

Барозу представи план за реорганизиране на ЕС и посочи, че е необходимо да бъдат променени договорите на Съюза. По-голямата част от този план бе представена миналия месец на лидерите на ЕС от президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Барозу се обяви за "по-високото равнище на интеграция и съсредоточаването на права за вземане на решения в Брюксел, за сметка на суверенните права на националните правителства".

Съгласно визията, ще може да се налага вето върху националните бюджети на страните от валутния съюз, а централният европейски бюджет ще допуска трансфери за закъсали държави.

Процесът изисква две фази на промени в договорите на ЕС – първите през следващите 5 години, а други, по- задълбочени – в по-дълъг период.

Проектът от 52 страници акцентира на необходимостта еврозоната да може "да се интегрира по-бързо и по-дълбоко", предаде EUobserver.

Идеите за бъдещето включват координиране на националните данъци и политики по отношение на безработицата; обединяване на дълговете и създаване на еврооблигации; управление на бюджета на еврозоната от орган на Европейската комисия.

"Основното послание" на документа е, че са нужни както дисциплина, така и солидарност, за да оцелее валутният съюз, заяви Барозу.

През следващите 18 месеца ЕС трябва да създаде банков съюз и "инструмент за конвергенция и конкурентноспособност" – тоест пари, които страните членки ще използват за структурни реформи. Страни с бюджетен дефицит в нарушение на правилата на ЕС ще бъдат задължени да използват инструмента.

В рамките на 5 години "конвегенционният инструмент" ще прерасне в отделен бюджет на еврозоната и ще се захранва само от собствените данъчни постъпления на еврозоната.

В този период се предвижда "по-нататъшна бюджетна координация (включително възможност да се изискват изменения в националните бюджети или да им се налага вето)", пише в документа.

Предвиждат се краткосрочни еврооблигации, обединяващи дълговете на страните членки и обратно изкупуване на фондове за държави с голям публичен дълг. Тези стъпки ще се нуждаят от промяна на договорите на ЕС.

Обмислят се и мерки, които ще дадат "ясна компетентност на равнище ЕС за хармонизиране на националните бюджетни закони и възможност да се прибегне до Съда на Европейските общности в случай на неспазване".

Последните стъпки към цялостен икономически и монетарен съюз ще бъдат предприети в дългосрочен план и ще изискват мащабна реформа на договорите на ЕС, се казва в проекта. Най-вероятно финалният етап ще включва трансфери към финансово затруднени страни от централния бюджет.

Като крайна цел се включва политически съюз с централен бюджет, със собствен фискален капацитет и средства за налагане на бюджетни и икономически решения на страните членки.

Отбелязвайки "степента", в която страните членки ще трябва да предоставят своя суверенитет на Брюксел, проектът посочва, че Европейският парламент трябва да гарантира демократичния характер на процедурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?