Заради олимпиадата Южна Корея проявява гъвкавост към санкциите срещу Северна Корея

Ким Йо-чен, сестрата на лидера на Северна Корея

От подаръци смартфони до корабно гориво Южна Корея силно се мъчи да намери баланс между международните санкции срещу Северна Корея и желанието си да покаже олимпийски дух, посрещайки стотици севернокорейци на Зимните олимпийски игри.

 

Под предводителството на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, имащи за цел да накажат севернокорейската икономика и да ограничат ядрената ѝ програма. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила с оглед на посрещането на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Изпратен бе чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори; разрешено беше на Северна Корея да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите; беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Южна Корея заяви, че тези решения са неизбежни от гледна точка на успеха на игрите, оценявани от нея като възможност да се възстанови полезната комуникация със Севера след продължителен период на враждебност и дипломатически блокаж. Но според критици Сеул се превръща в средство за КНДР, чрез което да постигне своите цели да използва олимпиадата, за да осъществи пробив в санкциите.

Ето някои от отстъпките, които Южна Корея е направила с оглед на посрещането на Севера на олимпиадата:

САМОЛЕТ

Кореите се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Но заминаването на 31 януари на южнокорейските състезатели по ски беше обявено официално едва около два часа преди чартърният полет на компанията "Ейшана" /Asiana Airlines/ да отлети за летище Калма в КНДР.

Сеул до последно е трябвало да убеждава Вашингтон да погледне на полета като на изключение от санкциите, обявени през септември от правителството на президента Доналд Тръмп. Те включват 180-дневна забрана за пътувания до САЩ на плавателни съдове и самолети, посещавали Северна Корея.

По време на обратния полет на следващия ден южнокорейците бяха придружавани от 32-членна севернокорейска делегация, в която бяха десет от спортистите на КНДР, поканени да участват в олимпиадата.

Това беше първият директен южнокорейски полет до Севера от 2015 г., когато южнокорейски синдикалисти отидоха в Пхенян за футболен мач, организиран като жест на добра воля.

ФЕРИБОТ

Приемането от Южна Корея на предложението на Севера да изпрати артистичната си трупа по море предизвика дебати в Юга, където консервативните среди възприеха този акт като красноречиво доказателство, че КНДР се опитва да използва олимпиадата, за да отхлаби натиска върху себе си.

 

Във вторник следобед фериботът "Маньонбон-92" пристигна в едно от източните южнокорейски пристанища със 114-членната артистична трупа, която е предвидено да изнесе спектакъл в Ганън днес и в Сеул на 11 февруари.

За да позволи идването на кораба на юг, Република Корея подходи към случая с него като към изключение от санкциите. Според критици Сеул изпраща погрешен сигнал на Северна Корея и международната общност.

Вчера южнокорейското министерство на националното обединение заяви, че правителството разглежда искане на Севера да предостави гориво за ферибота.

ТЕЛЕФОНИ

Организационният комитет на игрите в Пьончан засега се въздържа да предостави специална лимитирана серия смартфони на спортистите от Северна Корея и Иран, за да не нарушава международните санкции за упражняване на натиск над правителствата им да не разработват ядрено оръжие.

Олимпийският спонсор "Самсунг" дари 4000 смартфона "Галакси ноут 8" на всички спортисти и представители на Международния олимпийски комитет. Лимитираната серия не се продава, но самите смартфони "Галакси ноут 8" са сред най-скъпите мобилни апарати на пазара. Цената им започва от някъде около 1000 долара.

Севернокорейските спортисти обаче няма да могат да се забавляват с правене на селфита и заснемане на престоя си в Юга с телефона "Самсунг". ООН забранява да се изпращат луксозни стоки на Северна Корея или на севернокорейски граждани.

МОК препоръча на Организационния комитет севернокорейците да могат да използват телефона "Самсунг" по време на игрите, които започват, и преди да си заминат, да ги върнат. Но организаторите решиха да не им раздават апаратите, за да не се рискува нарушаване на санкциите.

СЕСТРАТА НА КИМ ЧЕН-УН

Вчера Северна Корея уведоми Юга, че сестрата на лидера Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, все по-важна фигура в ръководството на КНДР, ще бъде част от правителствената делегация на високо равнище, която ще пътува за олимпиадата. Ким Йо-чен, за която се предполага, че е към 30-годишна, ще бъде първият представител на управляващото в Северна Корея семейство, който посещава Южна Корея след Корейската война (1950-1953 г.).

Сеул изрази задоволство от идването ѝ, заявявайки, че това е белег за искреността на Северна Корея за подобряването на отношенията. Севернокорейската делегация ще включва също Ким Йон-нам, формалният държавен глава на КНДР, и Чхуе Хюи, председател на Националния комитет за управление на спорта.

Южнокорейските медии тиражираха предположения, че Северна Корея ще предизвика нови главоболия заради санкциите с решението делегацията ѝ да лети със самолет на бойкотираната от САЩ авиокомпания "Ер Корьо" (националната авиокомпания на КНДР).

 

Днес обаче Пхенян уведоми Юга, че делегацията, включително Ким Йо-чен ще пристигне утре с частен самолет броени часове преди церемонията по откриването на олимпиадата.

 

Нито Ким Йо-чен, нито Ким Йон-нам е в черния списък на ООН със санкции срещу севернокорейски официални лица. Миналата година обаче американското министерство на финансите включи Ким Йо-чен в своя черен списък заради длъжността ѝ на заместник-ръководител на Отдел "Пропаганда и агитация" на управляващата в КНДР Корейска трудова партия.

Надзорната комисия на ООН за изпълнението на санкциите срещу Северна Корея предложи да се направи изключение за Чхуе, който от юни миналата година е в черния списък на организацията.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят