Заради пандемията във Финландия гласуват с кола

Заради пандемията във Финландия гласуват с кола

Вот вместо в избирателна секция, навън с кола - този метод са възприели финландските власти за местните избори в страната с цел да се намали рискът от нова вълна на разпространение на коронавируса, съобщи Франс прес.

Местните избори са насрочени за 13 юни, но заради пандемията е предвидено и ранно гласуване. То се провежда на неизползвано летище в предградието на Хелзинки. Там гласоподавателите пристигат с автомобили, които се нареждат в три колони.

Те се приближават до служителя на избирателната комисия, който стои зад предпазна преграда с отвор в нея и подава бюлетината за гласуване през прозореца на колата.

Гласоподавателят я попълва и я поставя в плик, който също са му дали. След като я върне на служителя, той поставя печат върху плика и го поставя във втори плик, който се изпраща после на властите на съответната община. Което означава, че на летището край Хелзинки може да се гласува не само за местните избори в столицата, но и за всяко населено място в страната.

Инициативата дава възможност право на глас да упражнят и онези, които са поставени под карантина заради коронавируса. Още в първия ден на този предварителен вот са гласували 500 души.

Изборите бяха отложени от април за юни заради пандемията. В тях избирателите гласуват за власти на 300 общини, като кандидатите за постовете са 30 000. Партията на премиерката социалдемократка Сана Марин се смята за фаворит, заради управлението ѝ на коронавирусната криза.

Но допитванията вещаят пробив на опозицията, по-специално на крайнодясната партия "Финландците". Тя може да получи 18,2 процента, което би било рекорд за нея и напредък с два пункта в сравнение с местните избори през 2017 г.

Лидерът на партията Юси Хала-ахо се кандидатира за кметството на Хелзинки, но се смята, че шансовете му да спечели кметския пост там са малки.

Споделяне

Още от Коронавирус