Заради песен, качена от ИД в интернет, Пекин призова за глобално сътрудничество срещу тероризма

Заради песен, качена от ИД в интернет, Пекин призова за глобално сътрудничество срещу тероризма

Песен на китайски език, за която се твърди, че е разпространена от групировката "Ислямска държава", показва, че има нужда от по-тясно глобално сътрудничество в борбата с тероризма, подчерта китайското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

През уикенда пропагандното крило на ИД - медийният център "Ал Хаят" изглежда е качил в интернет 4-минутна песен, озаглавена "Аз съм муджахидин", в която на мандарин се възхвалява джихада и в която мъж, пее как мечтае да отиде на бойното поле, да загине в битка и посочва, че никой не може да спре напредъка на муджахидините.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин каза, че не може да каже дали записът е дело на ИД или не. Тя обаче добави, че той показва, че тероризмът е общ враг на човечеството и че е необходимо да се попречи на екстремистите да използват интернет за своята пропаганда.

Изправена пред тероризма, нито една страна не може да бъде сама и международната общност трябва да се сплоти още повече и да си сътрудничи, за да нанесе съвместно удар по всички форми на тероризъм, каза говорителката.

Китайският заместник-министър на външните работи Чън Гопън съобщи, че Пекин вече си сътрудничи в борбата с тероризма с Вашингтон и Москва, но не навлезе в повече подробности.

В последно време Китай пострада пряко от действията на терористични групи. Трима китайци бяха екзекутирани в Мали, когато ислямистки бойци атакуваха хотел. Пекин се зарече да въздаде справедливост и когато групировката ИД уби китайски заложник в Сирия през ноември.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?