Заради правило от 1604 г. не може да има трето гласуване на сделката за Брекзит

Ако Тереза Мей не внесе съществени промени във вече отхвърленото споразумение, най-вероятно ще се стигне до продължително отлагане на Брекзит

Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу

Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу изключи трето гласуване на споразумението между правителството на Тереза Мей и ЕС за Брекзит, съобщи "Гардиън" в понеделник.

Бъркоу се позова на парламентарно правило от 1604 г., според което депутатите не може да бъдат молени да гласуват едно и също предложение два пъти в рамките на една и съща сесия на парламента.

Председателят на Камарата на общините каза, че правителството би трябвало да внесе съществени промени в споразумението, ако иска да има ново гласуване за Брекзит.

Депутатите отхвърлиха леко редактираното споразумение с ЕС със 149 гласа миналата седмица, а преди това отказаха да го приемат през януари с още по-голямо мнозинство.

Тереза Мей се опитва да събере подкрепа за сделката си, като се предполагаше, че може да я предложи за гласуване отново - за трети път. В четвъртък и петък предстои среща на лидерите на ЕС, на която Лондон ще поиска отлагане на планирания за 29 март Брекзит.

Вариантите за това отлагане бяха два. Според първия при одобрение на сделката в парламента при третото ѝ гласуване, отлагането щеше да е с три месеца, които са необходими за приемане за нужното за Брекзит законодателство. Изявлението на Бъркоу обаче означава, че този вариант най-вероятно ще отпадне.

Така вероятно Великобритания ще поиска по-дълго отлагане на излизането си от ЕС и така ще трябва да организира избори за европейски депутати, които ще се проведат в края на май.

Няма пробив за прокарване на сделката

По-рано в понеделник външният министър Джереми Хънт съобщи, че британското правителство ще поиска утре ново гласуване на сделката на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит само ако е сигурно, че разделената Камара на общините ще я подкрепи при трети опит.

В отговор на въпрос дали утре ще има ново гласуване, Хънт, който е в Брюксел за разговори с колегите си от ЕС, каза пред журналисти в понеделник: "Надяваме се да има. Но трябва да сме сигурни, че ще имаме нужната бройка".

"Рискът от излизане без сделка, поне що се отнася до британския парламент, избледня, но рискът от парализа на Брекзит не е", каза външният министър.

Според британския първи дипломат има известни признаци, че сделката на Мей ще бъде прокарана.

Подкрепящ Брекзит британски депутат обаче каза, че много хора в парламента все още са против сделката на Мей за напускане на ЕС и че несъгласието им не е само към предпазния механизъм за ирландската граница.

"Това е много лошо споразумение", каза депутатът Джон Редууд по радио Би Би Си. "Твърде много хора споделят моята загриженост, че нямаме нужда от този вид обвързващ договор. Става дума за много хора и те не са само от ERG (The European Research Group/Европейската изследователска група, включваща депутати консерватори, които са срещу членство в ЕС), които особено силно се стремят да издействат правилния Брекзит", добави Редууд, цитиран от Ройтерс.

По-късно в понеделник говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че още няма пробив в разговорите с цел да се осигури подкрепа за правителственото споразумение за излизане от ЕС.

По думите на говорителя Джеймс Слак продължават преговорите между правителството и северноирландската Демократична юнионистка партия, чиято подкрепа е жизнено важна. Мей се надява да подложи на трето гласуване в парламента сделката с Брюксел, но Слак подчерта, че правителството ще направи това само ако има "реалистичен шанс за успех".

Премиерът трябва да вземе решение до утре вечерта. В сряда е последният ден, в който може да се гласува, преди Мей да замине за срещата на върха на ЕС и да поиска отлагане на Брекзит.

Ако споразумението за излизането на Великобритания от ЕС бъде одобрено от Камарата на общините, Мей ще поиска кратко "техническо отлагане", а ако не - ще иска по-дълъг срок.

Депутати под натиск

През уикенда британското правителство правеше всичко по силите си, за да убеди депутатите в националния парламент да подкрепят постигнатото от Мей споразумение на гласуването, което може да се състои още утре, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Водят се рисковани преговори, особено от страна на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), но има ясни признаци, че премиерката отново опитва да наложи своя подход към Брекзита, добавя вестникът.

Тя може да си позволи това само заради решенията, приети от британските депутати във вторник и сряда миналата седмица. Те се противопоставиха на Брекзит без споразумение, подкрепиха удължаване на срока за преговорите и само два гласа не им стигнаха за поемане на контрола над процеса на напускане на ЕС. С това депутатите създадоха възможност за реализирането на множество възможности, включително много по-мек вариант на Брекзита и втори референдум, коментира "Гардиън".

Премиерката залага, че депутатите от нейната партия ще се уплашат от тази нова несигурност достатъчно, че да подкрепят нейната позиция. Особени притеснения предизвиква фактът, че ЕС може да настои на участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент в замяна на почти неизбежното удължаване на срока за преговорите. След седмици, в които без притеснения гласуваха против постигнатото от Мей споразумение с Брюксел, дори твърдите поддръжници на излизането на ЕС са подложени на натиск да не рискуват всичко - и част от този натиск идва от собствените им избиратели, а не от лидерите на Консервативната партия.

За мнозина депутати позицията на ДЮП ще бъде от решаващо значение, отбелязва "Гардиън".

Всичко това води до три извода. Първият: натискът от противниците на напускането на ЕС и поддръжниците на "мекия" Брекзит има ефект. Техните сили имат превес, те имат по-добри аргументи, по-устойчива подкрепа и в крайна сметка, по-голямо влияние.

Вторият извод е, че тези събития можеха да бъдат предвидени. Националното разделение по въпроса за Брекзита изискваше компромиси и правене на избори, особено по отношение на единния пазар и митническия съюз, които Лондон трябваше да се стреми да запази. Парламентът започва да възстановява баланса, който подходът на премиерката се стреми да унищожи.

Третият извод е, че всичко това ще продължи. Дори ако Мей успее да убеди депутатите да подкрепят споразумението с Брюксел, това няма да бъде краят: то се отнася до напускането на ЕС, но предстои да бъдат договорени бъдещите отношения. Фанатиците от нейната страна искат те да бъдат минимални, поддръжниците на единството на Великобритания се нуждаят от силни връзки. Процесът на Брекзита се проваля, преди всичко защото той е лоша идея и сега все повече хора го виждат. Независимо дали ще спечели гласуването, Мей е на път да загуби спора, подчертава в. "Гардиън".

Икономическите последици

"Тези от нас, които винаги са смятали, че Брекзитът е лоша идея, сега би трябвало да са доволни. Но ние не сме, или поне аз не съм", пише Робърт Самюълсън, автор на статия във в. "Вашингтон пост". "Причината е очевидна. Много от нещата, които се страхувахме, се случиха или може да се случат. Още по-лошо е това, че последствията не са ограничени до границите на Великобритания", подчертава той.

Дори груба оценка на позициите на големите центрове за анализи във Вашингтон показва - не особено изненадващо - че повечето от тях смятат, че Великобритания е изправена пред мрачни икономически перспективи.

Макар че страните от ЕС също биха загубили известен износ към Великобритания, техните загуби биха били далеч по-малки от тези на британския износ към континента. Следователно те могат да бъдат компенсирани далеч по-лесно със засилване на износа към други страни, се казва в доклад на Института за международна икономика "Петерсън".

Британските загуби не са чисто теоретични - някои компании вече обявяват, че спират производството си във Великобритания, а банки преместват финансови активи от офиси в Лондон към континента. Има сериозни опасения, че Лондон ще загуби традиционната си позиция на водещ финансов център. В същото време хаосът, объркването и противоречията в усилията на британския парламент да намери стабилна политика за Брекзита вероятно подкопават сериозно доверието в политическата система на страната и способността ѝ да привлича инвестиции.

По-големият и по-важен въпрос е за бъдещето на световната търговска система. Резултатите от Брекзита са само малка част от по-голям въпрос. Разпада ли се световната търговска система, изграждана през последния половин век? Или проблемите са просто временни? Историята очаква отговор, подчертава в. "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа