Заради птичия грип МЗ призовава да не се консумират полусурови яйца и месо

Заради птичия грип МЗ призовава да не се консумират полусурови яйца и месо

Заради зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици в страната, Министерството на здравеопазването препоръчва да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и яйца. Другите правила за безопасност, които трябва да се спазват, са при приготвяне на храната продуктите от птичи произход да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява отделно от сготвеното.

Заради усложнената обстановка с птичия грип, министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с ръководствата на Агенцията по безопасност на храните и на областните дирекции. Засилени са проверките за биосигурността на фермите за птици в цялата страна.

Случаите на птичи грип в България все повече зачестяват. В област Добрич, например, само за последните месеци, бяха открити 4 огнища на заболяването. През октомври месец миналата година в патеферма в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици. В началото на март тази година във фермата за кокошки носачки в Генерал Тошево бяха умъртвени 140 000 животни, преди по-малко от месец отново в същия патарник в село Стефаново се появи птичи грип, вследствие на който бяха убити 57 000 птици.

Загубите за собствениците са огромни и не могат да бъдат покрити нито чрез обезщетението на държавата, нито от застраховката. Тази седмица се появи птичи грип и в най-голямата птицеферма в България "Яйца и птици - Зора“, село Дончево, в която се отглеждат повече от 500 000 кокошки, а работниците са над 200 души. 

По отношение на Африканската чума по свинете, от началото на юни заболяването стигна на 160 км от границите на България, в румънската област Тулча. Предприемат се превантивни мерки като намаляване на популацията от диви прасета, засилен контрол и изследвания на проби.  

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?