Заради ремонти половин София без топла вода

Заради ремонти половин София без топла вода

Половин София остава без топла вода до 19 май, заради ремонти на топлопреносната мрежа, която силно пострада при серията аварии през февруари. От 8 май е спрял работа ТЕЦ "София Изток”, снабдяваща кварталите ”Дружба“, "Младост“, "Дървеница”, ”Мусагеница”, "Витоша”, "Студентски град”, "Изток”, "Изгрев", "Дианабад”, "Лозенец” и други.

Около 9 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонтните дейности и подмяната на силно амортизираната топлопреносна инфраструктура в тези квартали. Преди дни служебният министър на енергетиката Николай Павлов обяви, че извършена от ведомството му проверка по февруарските инциденти установила, че те са причинени изцяло от старата мрежа. Твърденията на общинското дружеството бяха, че вината е на доставчика на ток ЧЕЗ, в чиято станция имало токов удар, но тази версия беше опровергана.

От "Топлофикация София” уверяват, че за времето на ремонтите няма да се начисляват сметки за топла вода. Няма да има обезщетения, защото това е планов ремонт.

Тези райони ще останат без топла вода още веднъж това лято – от 1 до 11 август 2017 г.

За далеч по-дълъг период от време – близо месец, остават без топла вода десетина блока в кварталите "Надежда", "Люлин" и част от центъра на столицата. Там топлоподаването се спира, отново заради ремонти, от 10 май до 6 юни.

Потърпевши ще са блоковете 303, 304, 305, 306, 307 в кв. "Надежда 3", блоковете 512, 513, 522, 533, 541 в "Люлин 5", както и блоковете 306 и 307 в кв. "Люлин 3". За същото време без топла вода остава и ул. "Владайска” – 58-60, гараж на Министерски съвет.

Общо за 2017 г. планираните от "Топлофикация-София" инвестиции са за 76 млн. лв., голяма част от които обаче са предоставени от Международния фонд "Кзолодуй", финансиран от Европейската комисия след затварянето на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй"

Споделяне

Още от България