Заради Румъния се забавят преговорите ни с ЕС

Външният министър Соломон Паси потвърди опасенията, че е възможно на 10 февруари България да не получи финансовата рамка от Европейската комисия.

Забавянето на преговорите е заради проблеми на Румъния, която бе пакетирана с България за присъединяване към съюза.

Министър Паси обясни след завръщането си от Мюнхенската конференция по въпросите на политиката на сигурността, че разговорите за финансова рамка на България не са били основна тема в срещите му там.

България иска да бъде подписана финансова рамка от 2007 г. нататък , но все още се водят преговори и няма окончателен текст.

Според външния министър, цитиран от БТА, причина за трудностите е това, че не всички държави-членки на ЕС, са осъзнали своя интерес от бъдещото разширяване на съюза. По думите на Паси и малка група скептично настроени държави би могла да блокира напредъка. Той допълни обаче, че днес скептиците за българското членство в ЕС са по-малко от преди години.

Съобщения по международни агенции, че финансовата рамка може да обхване период след 2008 г., само доказват, че преговорите, които водим са много трудни, отбеляза Паси.

Два скандала, които се разразиха в рамките на няколко дни, предизвикаха сериозни опасения по отношение на продължаването на процеса на присъединяване на Румъния към Европейския съюз, предвиден да завърши през януари 2007 г., отбелязва днес АФП.

Букурещ бе обвинен от Европейския парламент, че е нарушил мораториума върху международните осиновявания, наложен по настояване на Брюксел през юни 2001 г., както и че е нарушил правилата за публичните търгове, като е сключил договор за 2,5 милиарда евро с американската компания Бехтел без предварително обявен търг.

Двете афери идват в момент, когато Румъния, вече смятана за лошия ученик сред бившите източни комунистически страни, се опитва да убеди Брюксел, че може да приключи преговорите за присъединяване преди края на годината въпреки закъснението, което я отделя от България - другия кандидат за членство през

2007 г., припомня Франс прес.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?