Заради съмнения за нарушения се бавят плащания за 700 000 лв. за плодове в училищата

Заради съмнения за нарушения се бавят плащания за 700 000 лв. за плодове в училищата

Заради съмнения за нарушения Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) бави плащания по схемата "Училищен плод" за около 700 000 лв. на фирма "Ню Проджектс консулт" ЕООД.

Това стана ясно по време на пресконференция, на която управителят на компанията Милена Рашева се оплака от забавените плащания. От ДФЗ признаха, че има забавяне, а кото причина посочиха проверки по подаден сигнал, заради извършени нарушения.

Милена Рашева нашумя миналото лято, когато производители плодове и зеленчуци алармираха, че наредбата за доставките на плодове е променена така, че да се облагодетелства нейната фирма. Причината беше, че малко преди да спечели доставките, Рашева се беше регистрирала като земеделски производител със 168.5 дка овощни градини. Заявката ѝ беше да доставя плодове на 1118 учебни заведения с 217 000 деца.

На пресконференцията бяха представени писма за неизвършени плащания и на други доставчици по училищните схеми за плодове и мляко, изпратени до ДФЗ, предаде БТА.

Близо 220 юридически лица доставят плодове и мляко за 3500 учебни заведения, каза Игор Георгиев, началник на отдел "Училищни схеми" в ДФЗ. Той уточни, че за фирми, в които не се извършват проверки и няма нарушения, плащанията са направени.

Според заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов ще трябва да се направят нормативни промени по двете схеми за доставка на плодове и мляко в училищата, но това ще стане след съобразяване с мнението на бранша.

Дълговете на ДФЗ към "Ню Проджектс консулт"

"Ню Проджектс консулт" ЕООД има да получава от ДФЗ около 700 хил. лв. Сумата е за месеците ноември и декември 2018 г., както и за първите месеци на 2019 г., каза управителят на компанията Милена Рашева.

Тя посочи, че заради забавените плащания от ДФЗ не може да плати заплати, има задължения към Националната агенция по приходите (НАП) и към кредитори.

Ако сумите не ми бъдат платени, ще си потърся дължимото от училищата, закани се Рашева. Тя уточни, че фирмите доставчици и фондът нямат сключени договори.

Съгласно разпоредбите на наредбата няма изискване учебните заведения да извършват плащане по издадените от одобрените заявители счетоводни документи за извършените доставки по схемите, се казва в позицията на ДФЗ.

Плащанията са спрени заради проверка

Плащанията към "Ню проджектс консулт" са спрени заради проверка на дейността на фирмата, каза Димитър Димитров, директор на дирекцията "Противодействие на измамите" в ДФЗ.

По думите му проверката е започнала заради постъпил сигнал, че не фирмата на Рашева доставя продуктите, а други три юридически лица.

Според законовите текстове Рашева е ползвала предимство при одобряването ѝ за доставчик, тъй като е производител, но никъде не е посочвано, че тя ще ползва и други юридически лица, обясни Димитър Димитров.

Той не уточни дали с тези действия Рашева е нарушила закона, но според него това е неправомерно ползване на предимство.

Проверката по случая с "Ню проджектс консулт" е приключила на 29 май. Обработването на резултатите от нея обаче може да отнеме три месеца, каза Димитров.

 

Споделяне

Още от Бизнес