Заради съмненията му за Черна гора, НАТО припомни на Тръмп чл. 5 от договора на НАТО

Заради съмненията му за Черна гора, НАТО припомни на Тръмп чл. 5 от договора на НАТО

Високопоставен представител на НАТО припомни ангажимента на САЩ към принципа за колективна отбрана в случай на агресия срещу един от членовете на алианса, който американският президент Доналд Тръмп изглеждаше, че поставя под съмнение по отношение на Черна гора, предаде АФП.

 

Клаузата за колективна отбрана на НАТО, член 5, е безусловна и желязна. Това означава, че нападение срещу един от тях е нападение срещу всички, подчерта високопоставеният представител на алианса в отговор на въпрос на АФП.

 

На срещата на върха в Брюксел "президентът Тръмп ясно посочи, че САЩ са изцяло ангажирани към НАТО и че нашият алианс е силен", посочи цитираният представител, пожелал анонимност, цитиран и от БТА.

 

Американският президент изглеждаше, че поставя под съмнение принципа за колективна отбрана по време на интервю за телевизия Фокс Нюз във вторник вечерта.

 

„Ако например Черна гора е нападната, защо моят син трябва да отиде в Черна гора, за да ги защитава“, го попита журналистът. Разбирам това, което казвате, аз поставих същия въпрос, отговори американският президент.

 

Черна гора е "малка страна с много силни и много агресивни хора. Те могат да станат агресивни и ето ти Трета световна война", добави Тръмп.

 

Черна гора се присъедини към НАТО през пролетта на 2017 г. и стана 29-ят член на алианса.

 

Вчера Черна гора отговори на Тръмп, че допринася за "мира и стабилността не само на европейския континент, а и в целия свят".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?