Заради санкциите руска браншова организация отказва споразумение с българските си колеги

Владимир Гутенев

Руската браншова машиностроителна камара е отказала да подпише споразумение за сътрудничество с българските си колеги, се казва в писмо-отговор на първия вицепрезидент на "Союзмаш", депутата от Държавната дума Владимир Гутенев, до председателя на Българската браншова камара - машиностроене Илия Келешев, съобщи ТАСС. Агенцията разполага с копие от писмото.

След като отбелязва, че Союзмаш подписва такива споразумения със сродни машиностроителни организации от чужбина, които спомагат за разширяването на двустранните икономически връзки и на партньорското сътрудничество в редица области, Гутенев подчертава, че руските машиностроители "не могат да не отчитат санкционната политика спрямо Русия на политическото ръководство на България".

Той посочва как тази политика се е отразила негативно на реализацията на редица съгласувани по-рано проекти, като "Южен поток", енергоблоковете за атомни електроцентрали, както и снизхождението към формирането сред част от българските граждани на антируски настроения, нееднократно намерили израз в оскверняване на паметници на руските воини".

"Във връзка с това, а също отчитайки икономическите рискове за руските предприятия, смятаме за нецелесъобразно в настоящия момент да се сключва споразумение за взаимодействие между Съюза на машиностроителите на Русия и отрасловата машиностроителна камара на България", се казва в писмото.

ТАСС добавя, че Союзмаш представлява интересите на около три милиона заети с отрасъла в Русия и припомня, че на 26 май в Москва трябва да се състои българо-руски бизнес форум.

Споделяне

Още от Бизнес