Заради силни дъждове над 400 евакуирани в Сърбия, код "Червено" - в Румъния

Национална администрация Румънски води издаде в неделя с червен код за опасност от наводнения за окръзите Яломица и Прахова в югоизточната част на страната. Предупреждението е в сила до 24 ч. днес.

Проливните дъждове, най-вече в южна Румъния, през последните дни вече причиниха наводнения в няколко окръга, като в някои райони има и проблеми с електроснабдяването, наводнени са земеделски площи и пасища, десетки кладенци, мостове.

Двама мъже са обявени за изчезнали, след като лодката им се преобърнала вчера в река Бузъу. В лодката пътували общо петима души. Тя се преобърнала от бурните води и петимата се озовали във водата, като трима успели да се спасят. На мястото е изпратен спасителен екип, но нивото на водата е много високо и затруднява издирването.

Броят на хората, евакуирани заради наводненията в Сърбия достигна 440 души. Няма данни за загинали, заяви за агенция Танюг началникът на сектора за извънредни ситуации Предраг Марич.

Хиляди хора останаха без вода и електричество. Щетите от наводненията, които засегнаха части от западна, централна и източна Сърбия не могат да се оценят до оттеглянето на водите.

След силните дъждове и снеговалежи в страната нивото на реките за трети пореден ден се повиши, а свлачища затвориха няколко локални и основни пътища в страната. Нова наводнителна вълна се очаква по река Морава заради повишаването на температурите и топенето на снега в западна Сърбия.

Заради възникналата ситуация днес в Белград заседава щабът за извънредни ситуации, който ще бъде председателстван от премиера в оставка Ивица Дачич.

В 11 общини в Сърбия бе обявено извънредно положение заради наводненията,  сред които Куршумлия, Прокупле, Долевац и Житораджа.
Червеният кръст на Сърбия е изпратил помощи на населението, което пострада от наводненията.

Споделяне

Още от Свят