Заради скъпия ток за бизнеса БСП иска изслушване на енергийния министър

Заради скъпия ток за бизнеса БСП иска изслушване на енергийния министър

Да се свика заседание на парламентарната комисия по енергетика заради големите скокове и спадове на цената на електроенергията на борсата за ток и енергийният министър Теменужка Петкова да бъде изслушана за състоянието на свободния пазар поискаха от БСП.
 
Нейните членове в тази комисия са се обърнали към председателя ѝ от ГЕРБ Делян Добрев с искане на 20 декември да се състои заседание, на които да бъдат изслушани и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов и работодателските организации.

Причината за заседанието е скандалът от миналата седмица с рязкото повишаване на цената на електроенергията с доставки за следващия ден, на които голяма част от предприятията разчитат, за да си покрият потреблението, тъй като в сегмента за двустранните договори държавните производители на ток не предлагат продукти, които да са подходящи за тяхното потребление.

Така на свободния пазар цените хвръкнаха над 200 лв./МВтч, но дни по-късно по неясни причини те паднаха до 140 лв., а в последните дни се постигнаха и цени от 90 лв./МВтч. Дали обаче това е в резултат на повишеното предлагане на електроенергия, на спадналото търсене или пък е директна намеса на държавата за туширане на напрежението сред бизнеса, не е ясно.

Споделяне

Още от Бизнес