Заради слаби резултати смениха шефа на "Български пощи"

Заради слаби резултати смениха шефа на "Български пощи"

Изпълнителният директор на "Български пощи" Пламен Павлов е сменен заради слабите финансови резултати на държавното дружество, което се очаква да приключи годината със загуба около 11 млн. лв.

На негово място е назначен Валентин Петков, съобщиха от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Петков е зам.-председател на градската организация на БСП в Перник и досега беше в директорския борд на компанията.

За последните шест месеца това е четвърта смяна в ръководството на пощите, като Павлов застана начело на почти фалиралото дружество в края на юли 2013 г.

Смяната идва седмица след изслушването на Пламен Павлов от парламентарната комисия по транспорт относно бъдещето на държавните пощи. Депутатите не останаха доволни от представянето на Павлов. Бившият транспортен министър по времето на тройната коалиция и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев дори призова министър Данаил Папазов ако е необходимо да предприеме кадрови промени в държавната компания. 

След либерализацията на пазара на пощенски услуги държавното дружество започна да трупа загуби, като за 2012 г. тя беше 11 млн. лв. Същата се очаква и за тази година, по думите на министър Папазов. По негово настояване беше направена оздравителна програма на дружеството, която вече се изпълнява, но към момента няма голям ефект.

Междувременно през октомври служителите в пощите се вдигнаха на протест, а министър Папазов обеща увеличение на заплатите от 2014 г., като не е ясно откъде ще дойдат парите.

Новият шеф на пощите Валентин Петков е зам.-председател на организация на БСП в Перник. Завършил е Колеж по телекомуникации и пощи, и магистратура в Университета по национално и световно стопанство. Специализирал е в GITP, Холандия - "Управление на човешките ресурси" и в Техническият университет в София в областта на мениджмънта. Работил е като директор на териториално поделение на "Български пощи", заемал е ръководни длъжности в частния сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?