Заради Станишев Калфин работел полулегално с колегите си министри от ПЕС

Ивайло Калфин

Работя полулегално с министрите-социалисти в Европа, тъй като поради личното настояване на Сергей Станишев не участвам в техните съвети, предшестващи Европейския съвет. Хубаво е да се говори за лидерство, но когато искаш да постигнеш нещо, търсиш всички сили, особено по труден проблем, заяви в неделя в пред БНР министърът на труда и социалната политика, излъчен от АБВ, Ивайло Калфин.

Преди всеки Европейски съвет министрите от съответното политическо семейство се срещат и координират позициите си. Аз работя прекрасно с министрите-социалисти, но не на тези срещи, тъй като те се организират от партийните централи, а ПЕС отказва да ме допусне до тези срещи, което е много смешно. Ето виждаме  Ципрас, който е от друго политическо семейство, участва. Очевидно е, че това е някакво типично българско отношение, разказа Калфин.

Основните кандидатури за президентската надпревара ще бъдат ясни преди лятото, прогнозира в той. До последно ще се надяваме на широко подкрепен ляв кандидат, ако това не се случи, ще имаме наш кандидат, подчерта Ивайло Калфин, като не изключи и вариант за ширококонсенсусна фигура.

Попитан "през какво минава съгласуването на евентуална обща кандидатура", той отговори: „Очевидно през желанието да се търси по-широко съгласие. Чухме господин Станишев да говори за широки взаимодействия, за широки коалиции, нека да ги видим и в България как се прилагат. Диалогът ни с БСП е в точка "нула"”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?