Заради стрелба инспекторите на ОЗХО пак не успяха да стигнат до Дума

Кола на инспекторите на ОЗОХ, заснета в Дамаск във вторник

Пристигането на международните инспектори по химическите оръжия на мястото на атаката с отровен газ в сирийския град Дума бе отложено, след като там избухна стрелба по време на визитата на челен екип по сигурността на ООН, предаде Ройтерс, цитирайки неназовани източници.

Екипът на ООН влязъл в Дума, близо до Дамаск, за да направи оценка на обстановката преди планираното посещение на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), казаха източниците, запознати с неговата програма.

Не се съобщават подробности при какви обстоятелства се е стигнало до стрелбата.

 

Според един от източниците екипът бил посрещнат от протестиращи, искащи помощи, и тогава се чула стрелба. Екипът на ООН побързал да се оттегли.

Вчера постоянният представител на Сирия в ООН каза, че инспекторите на ОЗХО ще започнат работа в Дума днес, ако предварителният екип по сигурността прецени, че обстановката там не е опасна.

 

Източник от ООН обаче заяви, че инспекторите от ОЗХО няма да пристигнат в Дума днес и не посочи кога ще стане това, нито дали посещението им засега е отложено.

 

Екипът на ОЗОХ пристигна в Дамаск още в събота, но не му бе позволено да влезе в намиращия се недалеч град Дума заради "проблеми със сигурността", изтъкнати от Русия.

 

САЩ, Франция и други западни сили обвиниха сирийското правителство и съюзника му Русия в умишлено забавяне на мисията на ОЗХО и изразиха опасения, че мястото на предполагаемата химическа атака, осъществена на 7 април, може да бъде манипулирано от руските военни и силите на сирийския режим, които междувременно завзеха Дума.

 

В дните след обгазяването на града, който бе последна крепост на опозицията на сирийския режим в този район, той мина под контрола на руските сили и сирийското правителство, което дори се похвали, че е провело "прочистване" там.

 

На 14 април рано сутринта САЩ, Великобритания и Франция предприеха въздушни удари срещу три обекта в Сирия, целящи да унищожат съоръжения с химическо оръжие на режима на Башар Асад.

 

Сирийското правителство и Москва твърдят, че мотивите на западните сили са изфабрикувани, тъй като химическа атака не е имало. В същото време не допускат в Дума инспекторите на ОЗОХ, които биха могли да установят какво се е случило.

 

Опозиционни активисти, медицински организации и спасителни работници заявиха, че над 40 души са били убити, когато самолет е хвърлил варелни бомби, пълни с токсични химикали, върху град Дума, който тогава бе контролиран от бунтовническите сили.

 

Русия твърди, че видеата и снимките от химическата атака са били фалшифицирани от британското разузнаване.

 

Въз основа на информация от открити източници и от разузнавателните си служби, САЩ, Великобритания и Франция изразиха увереност, че е използван хлорин, а вероятно и нервнопаралитично вещество.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят