Заради студа Москва намали газовите доставки в Европа

Заради студа Москва намали газовите доставки в Европа

Заради небивало големите студове в Русия и предизвиканото от тях рязко потребление на газ значително са намалени доставките на "Газпром" в Европа, предаде Дойче веле в сряда. По газопровода "Ямал-Европа", който през Беларус и Полша доставя руска суровина в Германия, доставките са намалени с 10 процента. Италия получава с около 8 процента по-малки количества.

Руският концерн "Газпром" обяснява, че първо трябва да задоволи нуждите на руските потребители от гориво. Заради големите дори за Русия студове, консумацията на природен газ в страната е стигнала рекордните 2 млрд. куб. м в денонощие.

До рекордно ниво скочи и потреблението на газ в Румъния, където температурите се понижиха до минус 29 градуса и консумацията на синьо гориво в Букурещ нарасна от 57 на 69 млн. куб. м дневно, която принуди страната да вдигне значителното вноса си. По-голямата част от необходимите количества се купуват от "Газпром", посочва АФП.

.

Това не e първият път, в който "Газпром" намалява доставките за Европа. През 2006 г. заради суровата зима компанията за кратко време намали обема на износа си в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?