Заради студа парното в София ще продължи да работи

Въпреки рекордно високите температури, които отчита от една седмица Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН, от “Топлофикация София” съобщиха, че няма да изключат парното. Причината е, че средноденонощните температури не превишават 12 градуса, твърди общинският монополист, като се позовава на НИМХ на БАН.

Така се очертава след шоковите януарски и февруарски сметки столичани да платят високи сметки и през март, въпреки че от седмица по къщите са спрели радиаторите си. Причината е, че ще трябва да платят за сградната инсталация. “Топлофикация” подава парно през общия топломер, който се разпределя между всички съседи за преминаващите през жилището тръби.

От “Топлофикация” уверяват, че абонатните станции разполагат с автоматика, която регулира достъпа на топлина в сградата според външната температура. Така отоплението в топлите часове на денонощието намалява или изключва напълно.

Потребителите също могат да регулират температурата в жилищата си и чрез термостатните вентили на радиаторите, напомнят от “Топлофикация”.

За да се спре отоплението в отделна сграда, е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост. Въз основа на него може да се подаде заявка в обслужващия топлорайон, за да бъде изключено парното. Заявките ще се изпълняват в рамките на един работен ден, обещават от “Топлофикация”.

Споделяне

Още от Бизнес