Заради своя премиер Чехия трябва да върне милиони европейски субсидии

Главният прокурор на Чехия разпореди продължаване на друго разследване срещу Бабиш

Андрей Бабиш

Европейската комисия е установила, че Чехия трябва да върне европейски субсидии в размер от стотици милиони крони, тъй като премиерът Андрей Бабиш не се е отделил достатъчно от работата на компаниите, които са получавали финансирането, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на чешки информационни сайтове.

Установените от Комисията факти поставят в конфликт с Брюксел още един лидер на държава от Централна Европа, отбелязва Ройтерс.

Решението на Комисията ще се отрази неблагоприятно и на конгломерата "Агроферт", изграждан от Андрей Бабиш в продължение на повече от две десетилетия. През 2017 г. Бабиш предостави управлението на холдинга на доверителни фондове, за да избегне конфликт на интереси. Сделката с доверителните фондове обаче не е била достатъчна за постигането на тази цел, предадоха чешките информационни сайтове, позоваващи се на все още непубликувания финален доклад на Европейската комисия от разследването срещу Бабиш за конфликт на интереси.

"Андрей Бабиш все още е собственикът по същество на холдинга "Агроферт", а от февруари 2017 г. - и двата доверителни фонда, които директно го контролират и имат непосредствен икономически интерес от успешната му работа", се казва в доклада на Европейската комисия, цитиран от вестника Деник Н (Denik N).

Сайтът neolivni.cz и сп. "Респект" (Respekt) също съобщиха за данните от финалния доклад на Комисията и опасността от връщането на субсидиите.

Според предварителните заключения от разследването на Комисията, изтекли в медиите през юни, компанията "Агроферт" е получила европейски субсидии в размер от 451 милиона крони (около 35 милиона лева) при условията на конфликт на интереси. Според чешките медии данните от финалния доклад на Комисията потвърждават предварителните заключения.

Агенция Ройтерс все още не е установила по независим начин достоверността на информацията.

Същевременно главният прокурор на Чехия Павел Земан заяви в сряда, че разследването срещу премиера Андрей Бабиш за злоупотреби субсидии на Европейския съюз ще продължи, с което отмени предишно прокупрорско решение за прекратяване на делото, предаде Ройтерс.

Милиардерът бизнесмен Бабиш бе разследван по подозрение за незаконно отклоняване на два милиона евро европейски субсидии за построяването на конферентен център в околностите на Прага преди десетилетие, преди да влезе в политиката.

Самият премиер нееднократно е отричал да е извършил нещо нередно и отхвърля призивите да подаде оставка заради случая.

Земан заяви, че не е съгласен с доводите на прокурора на Прага, която прекрати делото през септември и го върна за допълнително разследване и ново решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?