Заради тероризма ФБР е ограничило работата по други престъпления

След атентатите от 11 септември 2001 г. ФБР е съсредоточило своите усилия върху борбата с тероризма, като значително е ограничило работата по други разследвани от бюрото престъпления, съобщи Си Ен Ен.

Основен приоритет в дейността на ФБР са станали защитата на САЩ от терористични атентати, от шпионаж и от високотехнологични престъпления. В резултат на това възможностите на бюрото за борба с престъпления, свързани с насилие, наркотици и организирана престъпност, значително са се ограничили. Това констатира доклад на министерството на правосъдието в САЩ, което осъществи ревизия на работата на ФБР през последните три години.

В сравнение с 2000 г., през 2003-та количеството на заведените дела по престъпления, които нямат връзка с тероризъм, е намаляло 12 пъти. Част от отговорностите на ФБР са прехвърлени на други правоохранителни агенции. Така например полицията е засилила борбата с банкови обири, а с наркотиците се е заела Службата за надзор на наркотиците.

Публикуваният в понеделник доклад е вторият от трите на правосъдното министерство на САЩ, посветени на смяната на приоритетите на ФБР. Първият доклад анализира дейността на бюрото до септември 2001 г. и през следващите няколко месеца. Третият доклад, който ще бъде публикуван догодина, ще е фокусиран върху въпроса как променените приоритети в работата на ФБР влияят на федералните и местните правоохранителни органи.

Споделяне

Още от Свят