Заради участие в протест: Московската прокуратура поиска да лиши от родителски права още една двойка

Заради участие в протест: Московската прокуратура поиска да лиши от родителски права още една двойка

Прокуратурата в Москва иска да лиши от родителски права многодетно семейство заради участието му в мирна протестна акция, съобщава правозащитният проект "Апология на протеста". Той уточнява, че никулинският междурайонен прокурор се е обърнал към съда с искане да лиши от родителски права Петър и Елена Хомски.

Предполага се, че повод за това е участието на съпружеската двойка в протестна акция на 3 август в Москва. Бащата попадна във видеорепортажи на проправителствени медии, които го обявиха за" охранител на Навални", се казва в съобщението.

Искът е постъпил в съда още на 9 август, а самото заседание е насрочено на 2 септември.

Вероятно става дума за видеозапис, на който мъж и жена бутат количка пред полицейски кордон, съобщи сайтът "Медуза". За това, че мъжът бил "охранител на Навални", оповести блогърът Олег Лурие, а след това темата бе подхваната от телевизия РЕН ТВ и други лоялни на властта медии. Телевизия "Россия 24" нарича мъжа "охранител на известен опозиционер".

Прокуратурата твърди, че семейство Хомски са взели на митинга на 3 август малолетните си дъщери, за да избегнат евентуален арест. В потвърждение на иска са приведени кадри от РЕН ТВ.

Упълномощеният по правата на детето в Москва Евгений Бунимович определя ситуацията като политически шантаж.

"Има усещане за политически шантаж, недопустимо е който и да е да шантажира с деца", коментира той пред агенция Интерфакс.

Това е вторият случай, в който прокуратурата иска отнемане на родителски права на двойка заради участието им в протест. На 6 август стана известно, че московската прокуратурата е внесла в съда такъв иск срещу Олга и Дмитрий Проказови, които по време на протест на 27 юли предават едномесечното си дете на трети човек, поставяйки на риск здравето и живота му. На детето са нанесени физически и морални звери, твърди още прокуратурата.

Както се изясни впоследствие, това не е бил чужд човек, както твърдеше прокуратурата, а роднина на семейството – Сергей Фомин, който стана един от обвиняемите по делото за "масовите безредици" на протеста.

Срещу Проказови започна дело (за поставяне в опасност, максималното наказание е лишаване от свобода до 1 година и за незпълнение на задължение по възпитанието на непълнолетни – до 3 години лишаване от свобода). Те бяха извикани на разпит в следствието, а домът им бе обискиран. Делото, по което Проказови обаче са само свидетели, е на 28 август, уточни адвокатът им.

Столичната прокуратура по-рано обеща да провери още данни за участие на непълнолетни и родители с деца на неразрешените от властите акции на 27 юли и 3 август.

Протестът на 3 август не бе разрешен от кметството на Москва. Хората демонстрираха в подкрепа на нерегистрираните кандидати за депутати в Московската дума. Митингът приключи с разгонване на протестиращите и масови арести - над 1000 души.

Споделяне

Още от Свят