Заради уволнение на футболен треньор Унгария оспори демократичните стандарти на Германия

Жолт Петри

Съветник на унгарския премиер Виктор Орбан оспори демократичните стандарти на Германия, след като водещ клуб от Бундеслигата уволни треньор унгарец заради изразени възгледи срещу имигрантите и общността ЛГБТ, предаде Ройтерс.

Външното министерство в Будапеща е извикало германския шарже д'афер, за да изрази недоумението си от уволняването на треньора на вратарите на "Херта Берлин" Жолт Петри.

"Изразяването на своето мнение не може да бъде наказвано съгласно върховенството на закона", каза Гергей Гуяш, началник на канцеларията на Орбан. По думите му уволняването на Петри напомня на "тоталитарния режим" на нацистка Германия и тя трябва да отговори "дали все още се придържа към върховенството на закона".

От германското правителство не отговориха на поискания от Ройтерс коментар. Говорителят на "Херта Берлин" Маркус Юнг окачестви като "странен" паралелът с нацизма и каза, че клубът "активно поддържа социалното многообразие, равните права и толерантността". Във вторник от "Херта" казаха, че въпреки че са доволни от работата на бившия унгарски национал, критиките му срещу хората от ЛГБТ и имигрантите са в разрез с позицията на клуба за толерантност и разнообразие.

Жолт Петри е отстранен от "Херта", след като в интервю на проорбановия вестник "Модяр немзет" напада вратаря на "Ред Бул Лайпциг" Петер Гулачи, който защитава общността на лесбийки, гейове, бисексуални и трансексуални. В интервюто Петри критикува и имиграционната политика на ЕК и казва, че "престъпници са залели Европа", визирайки мигрантите и бежанците.

Споделяне

Още от Европа