Заради Валери Симеонов ДПС зове Европа за общи действия срещу национализма

Движението иска оставка – или на вицепремиера патриот или на цялото правителство

Заради Валери Симеонов ДПС зове Европа за общи действия срещу национализма

От ДПС са изпратили писмо до европейските институции, с което се призовава за общи действия срещу популизма, ксенофобията, национализма и радикализма.

На брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че писмото не е против държавата, а в неин интерес и е израз на загриженост за бъдещето на страната.

Писмото на ДПС е адресирано до председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия, комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете, председателя на Европейския парламент, председателя на ПАСЕ, Комисията по правата на човека към ПАСЕ, председателите на групите в ЕП и Дирекция Демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Отговорност на всички партии от демократичния спектър, както и на цялото общество, е да противодейства на участието на националисти и ксенофоби във властта, каза Карадайъ и допълни, че при липса на действия в страната, от ДПС са принудени да поставят въпроса на вниманието на европейските институции.

В писмото изразяваме нашата тревога от надигащия се национализъм в Европа, където националисти печелят и избори, каза той. Но докато в Европа системните партии избягват и полагат много усилия да не се коалират с националистически формации, то в България националистите участват във властта, посочи Карадайъ. Той каза, че ДПС ще участва в общи действия за пресичане на явлението в Европа и в частност в България.

ГЕРБ работи против държавата чрез включването на националистите във властта, заяви Карадайъ.

"В името на демокрацията и държавността, в името на европейските ценности ние призоваваме за решителни действия - националистите вън от властта", заяви Карадайъ и допълни: "Оставка. Или на Валери Симеонов, или на цялото правителство".

Споделяне

Още от България