Заради високата субсидия ГЕРБ нарушава собствения си устав

Общо 25 партии не са подали отчет за финансовата си дейност пред Сметната палата

Заради високата субсидия ГЕРБ нарушава собствения си устав

Най-голямата политическа партия ГЕРБ е взела милиони левове субсидия за политическата си дейност през изминалата 2017 година, но е събрала минимално количество членски внос от симпатизантите си, с което нарушава собствения си устав. Това сочи проверка на Mediapool на база публикуваните в понеделник отчети на политическите партии за финансовата им дейност през изминалата година.

Документацията показва, че през 2017 г управляващата формация е получила държавна субсидия в размер на 14 513 00 лева. От тях са изразходвани 11 316 000 лева. Административните разходи, които плаща формацията, са почти 5 млн. лева.

Любопитен момент е, че най-голямата партия в парламента е събрала минимално количество членски внос от симпатизантите си, а приходите от членски внос в БСП и ДПС са в пъти по-високи. Според справката, публикувана на страницата на Сметната палата, за миналата година в касата на ГЕРБ са постъпили около 110 000 лева от членски внос. В ДПС той е почти 500 000 лева, а сумата в БСП надхвърля 1 000 000 лева.

Членският внос в партията на Борисов е 2 лева годишно, а уставът (най-висшият партиен документ – бел.авт) ясно постановява, че членовете, които не го заплащат своевременно, се изключват.

Потърсен за коментар, административният секретар на формацията Цветомир Паунов каза пред Mediapool, че членската маса на ГЕРБ към 2017 година е наброявала малко над 93 000 души. Ако партията изпълняваше устава си в касата ѝ би трябвало да има 186 000 лева. Сумата обаче е с над 70 000 по-малко, което би трябвало да означава, че 35 000 души трябва да са изключени.

″Някои хора забравят, да, напомняме им, после пак забравят. Но сега текат отчетно-изборни събрания по места и ще могат да го сторят″, каза Паунов. ″Въпреки че са закъснели над година, няма да бъдат изключени, както гласи уставът″, допълни той.

Втората по големина партия в парламента - БСП - пък събрала от членски внос 1 139 000 лева. Субсидията на формацията за миналата година е 10 513 000 лева. Разходите на социалистите са около 5.5 млн лева.

Субсидията на ДПС за 2017 година е 4 511 00 лева, а членският внос на формацията е близо половин милион.

Коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението НФСБ, ВМРО и Атака също са предали отчетите си в срок. Бюджетната субсидия на ВМРО е 1 285 000, на НФСБ – 1 449 000 лв, а на Атака – 1 474 000 лева.

Другата парламентарна формация – Воля е получила сума от държавния бюджет в размер на 1 477 000 лева.

Извънпарламентарните формации не получават субсидия, тъй като по-голямата част от тях се явиха на последните парламентарни избори в коалиции, които не прескочиха бариерата от 4%.

Общо 137 политически сили са подали годишните си финансови отчети. Така те са спазили предвидения в закона срок за представянето им.


Общо 25 партии не са декларирали финансовите си отчети. От тях действащи са 18 партии, а останалите седем са били прекратени през миналата година.

Действащите 18 партии, които не са подали финансовия си отчет, са "Благоденствие-обединение-градивност", "Българска индустриално аграрна партия", "Български земеделски съюз", "Вот-Консерватори", "Гражданска сила", "Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)", "Движение народен юмрук за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани", "Другата България", "Европейска сигурност и интеграция (ЕСИ)", "Либертас България", "Народняшка земеделска партия Никола Петков", "Национално патриотично обединение", "Обединена България", "Политическо движение заедно за Сливен", "Роден край" и "Съюз на демократичните партии и движения".

Четири от тези партии правят за втора поредна година нарушението и заради това Сметната палата ще сигнализира прокуратурата. Според Закона за политическите партии съдът може да постанови разпускане на дадена партия, когато тя "не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години". Четирите политически сили са "Български земеделски съюз", "Гражданска сила", "Народняшка земеделска партия Никола Петков" и "Национално патриотично обединение".

Седемте партии, които не са подали отчети и са прекратени през 2017 г., са "Български граждани ЗБОРИМ", "Движение за благоденствие и възход", "Камара на експертите", "Национално движение за свобода и демокрация (НДСД)", "Обединена партия на пенсионерите в България (ОППБ)", "Партия движение за социална солидарност" и "Съюз на репресираните в България след 09.09.1944 г.".

От Сметната палата уточняват, че "Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)" и "Нова сила", са подали финансовите си отчети в срок, но не са спазили изискванията за формата, съдържанието и начина на подаване.

По закон всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети не отговарят на изискванията, ще бъдат глобени. Санкцията е от 5000 до 10 000 лв.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?