Заради военния закон бавят назначението на ген. Румен Миланов за шеф на НСО

Бившият шеф на НСБОП Румен Миланов ще бъде назначен за директор на Националната служба за охрана като се заобиколи ограничение, заложено в Закона за отбраната и въоръжените сили, коментираха пред Mediapool юристи от МВР.

Миланов, който има около 30 години служба в МВР, е на 56 години. За директор на НСО обаче, поради липса на закон за тази служба, той може да бъде назначен по Закона за отбраната, където в точка 3-та на чл. 116 е поставено ограничение за постъпване на офицери на кадрова военна служба - не по-възрастни от 40 години.

Това е една от причините, заради която в Министерски съвет не стартираха веднага миналия четвъртък процедурата за освобождаване на ген. Димитър Владимиров и назначаването на негов временен наследник. В понеделник излезе указът, с който Миланов бе освободен от директорския пост в НСБОП и на негово място е назначен ген. Валентин Петров.

Заради ограничението във военния закон, ген. Миланов не бе пенсиониран, макар единственият оповестен мотив за освобождаването му да бе навършени години за пенсия. Самият Петканов каза, че вероятно генералът няма да бъде пенсиониран, защото ще премине на друга служба.

Законът се заобикаля, като от щата на МВР генералът се прехвърля към резервния щат под разпореждане на министъра на отбраната и така вече Миланов ще може да бъде предложен за шеф на НСО, обясниха юристи от военното ведомство. Ако той е пенсиониран обаче, рокадата не може да стане.

В неделя вътрешният министър Георги Петканов потвърди, че отстраненият без мотиви директор на НСБОП е кандидат за поста в НСО, но каза, че се очаквало съгласието на Миланов. Вицепремиерът Пламен Панайотов пък обяви, че президент и премиер се били разбрали кой да наследи ген. Владимиров, но категорично отказа да съобщи име преди процедурата да приключи.

Според правителствения говорител Димитър Цонев решението за това кой да оглави НСО ще бъде взето тези дни, след завръщането на президента Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски от срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Споделяне

Още от България