Заради войната в Сирия трафикът на каптагон расте

Заради войната в Сирия трафикът на каптагон расте

Хаосът в Сирия даде застрашителен тласък в страната и в съседен Ливан на производството и трафика на каптагон - наркотик, предназначен за бойците, но високо ценен и в страните от Персийския залив, пише Франс прес в понеделник.

Произвеждан на базата на амфетамин, каптагонът - един от най-популярните наркотици в Близкия изток - се използва като психостимулант за притъпяване на страха, но действа и като афродизиак.

През последните месеци сирийските и ливанските служби за сигурност предприеха кампания срещу тази дрога, произвеждана на места, където местната власт е слаба или изобщо липсва.

"Когато избухна кризата в Сирия, тя и Ливан станаха мост за трафика на каптагон", обясни пред АФП високопоставен представител на ливанските служби за сигурност, пожелал анонимност.

"Тази субстанция не е измислена днес, разбира се, но когато трафикът се увеличи експлозивно, Ливан се превърна в страна износител", добави той.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността UNODC определя каптагона като "стимулант от типа на амфетамините". Най-често той се смесва с кофеин и други вещества.
На 30 декември миналата година ливанските власти съобщиха, че съгласувано със Саудитска Арабия са задържали 12 милиона таблетки каптагон и са арестували "мозъка" на група, отговаряла за износа към Персийския залив.

Два месеца по-рано на летището в Бейрут бяха задържани саудитски принц и още четирима граждани на кралството, които се готвели да напуснат страната с близо два тона от този вид амфетамин.

"Разпространяване на тази отрова"

Ръководителят на сирийската агенция за борба с наркотиците генерал Маамун Амури от своя страна се гордее със залавянето през 2015 г. на 24 милиона таблетки, 5 милиона от тях в пристанище Тартус, Западна Сирия, на път за Кувейт.

Властите в опустошената от войната страна твърдят, че каптагон се произвежда в райони, намиращи се в ръцете на бунтовниците, главно на север и около Дамаск.

Тези групировки "искат да разпространят тази отрова в зоните, контролирани от властите, за да се финансират и да купуват оръжие", казва сирийският висш офицер.

"После наркотикът се дава на бойците им, за да станат безчувствени, например, към обезглавяванията или екзекуциите", обяснява той.

Бивш бунтовник, който живее като бежанец в Ливан, довери пред АФП, че е използвал този стимулант заедно с другарите си по оръжие, тъй като дрогата премахвала умората и страха, и им помагала да бодърстват по-дълго.

"Това ни даваше невероятна смелост и енергия", добави той.

Според сирийски бунтовнически командир "групировката "Ислямска държава" и Фронтът "Ан Нусра" (сирийският клон на Ал Каида), както и ислямистките групировки, забраняват употребата на наркотични средства, тъй като тя противоречи на ислямския закон", но ги произвеждат, за да си осигурят финансови средства.

Между 5 и 10 долара таблетката

Според цитирания източник от ливанските служби за сигурност местата за производство на каптагон в страната са пръснати най-вече по протежение на границата със Сирия, на изток и на север.

"Направата му не изисква много място. Възможно е милиони таблетки да бъдат произведени дискретно и незабележимо в обикновена камионетка", споделя друг източник от службите.
Пожелал да остане неназован производител на каптагон в ливанската долина Бекаа обяснява, че трафикантите купуват от него пакетчета от по 200 таблетки.

"За направата на каптагон са нужни амфетамини, към които се добавят спирт и лимонена киселина", казва той.

После съставките се изсушават, след което минават през преса, използвана по принцип за втвърдяване на бонбони. Готовият наркотик се изнася тайно през летището и пристанището на Бейрут.

"Каптагонът не е популярен в Ливан и търсенето е доста по-слабо, отколкото при други наркотици, заради високата цена - между 5 и 10 долара на таблетка (4,6 до 9,2 евро), отбелязва високопоставен представител на ливанските власти.

"Най-големите потребители са страните от Персийския залив и главно Саудитска Арабия, за която е предназначена основната част от стоката", уточнява той и добавя: "Те го използват много, тъй като го смятат за сексуален стимулант".

През ноември 2015 г. саудитското министерство на вътрешните работи съобщи, че през годината е задържало 22,4 милиона капсули с тази дрога. Трафикантите рискуват смъртна присъда в тази страна.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?