Заради вредни газове са спрени 15 камиона

Петнадесет камиона са спрени от движение заради отделяне на вредни емисии над допустимите норми, съобщиха от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) при представянето на резултатите от акция "Пушек", стартирала преди 12 дни.

Проверени са общо са 214 автомобила, уточни директорът на агенцията Симеон Арнаудов. Той отбеляза, че тази проверка отнема най-много време, защото апаратурата трябва да премине на няколко режима. При температура под 5 градуса уредът не отчита въглеродните емисии и не може да бъде използван.

При акцията за състоянието на гумите, от 27 септември до момента инспекторите на "Автомобилна администрация" са съставили 345 акта при общо проверени 14 500 превозни средства. От движение до отстраняване на нередностите са спрени 19 автомобила, при които били открити разкъсвания на гумите.

Симеон Арнаудов заяви, че проверките на територията на цялата страна ще продължат, като предстои те да обхванат и градския транспорт. Следващия месец във всички общини, където има центрове и сериозно съсредоточение на градски транспорт, по думите му ще бъдат извършени цялостни инспекции за готовността на превозните средства за зимния период.

Агенцията е проверила и 1300 автобуса, превозващи ученици, по време на есенната си акция. Съставени са 70 акта. Проверката е обхванала 61 училища в страната, съобщи Арнаудов.

От проверените училищни автобуси 7 са спрени от движение, заради неизвършени технически прегледи и неотговаряне на изискванията, уточни Арнаудов. В сравнение с предишната проверка, в края на учебната година, април – май т. г., съставените актове са с 39 по-малко, отбеляза той. По отношение на тези превози, компромиси няма да има, добавиха от ИА "Автомобилна администрация".

Резултатите от акциите са положителни по отношение завишаване на контрола и на установените нарушения и качеството, коментира Арнаудов. Най-вече това се отнасяло за превоза на ученици, където намалението на нарушенията е с 30 на сто.

Споделяне

Още от България