Заради заплахата от новия щам правителството отваря само училищата

Очакваното разхлабване на мерки се отлага за след края на януари

Заради заплахата от новия щам правителството отваря само училищата

Правителството е готово да направи компромис единственото за училищата и да върне част от учениците от 5 до 12 клас в присъствена форма на обучение от 4 февруари. Очакваното разхлабване на мерки с отваряне на заведения и магазини в моловете се отлага засега, като ново решение може да се очаква след 31 януари. Това стана ясно на брифинг на здравните власти, премиера и щаба срещу коронавируса. Причината да се отложи планираното разхлабване на мерки са изключително тревожните сигнали за новия английски вариант на коронавируса, който се разпространява в Европа и вече се смята, че е бил засечен и у нас.

Решението за отлагането е предизвикало спорове в кабинета, тъй като натискът от страна на бизнеса за отваряне на определени браншове е изключително голям, стана ясно от обясненията на премиера Бойко Борисов. Надделяло е обаче мнението на здравните експерти, че трябва да се подхожда много внимателно, защото последиците могат да са тежки. По-късно здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с три месеца след 31 януари, т.е. до края на април.

Компромис само за учениците

"Новият щам на коронавируса се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Той се пренася изключително бързо и затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, броят на заразените и този на починалите продължава да се увеличава Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено с образованието. По определен ред и учениците от 5 до 12. клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище и това е проблем", каза Борисов.

Той коментира, че рискът при новия щам е огромен и затова е взето решение до 31 януари властите да наблюдават ситуацията и след това да решат дали евентуално да се разпуснат още мерките.

Той коментира, че и в момента мерките у нас са либерални: "Представете си да сте втори-трети месец в 18.00 ч. по къщите? Както е в Германия, Франция, Холандия, Белгия, Гърция, Испания. Ние сме като оазисче".

"Спорът е голям"

"Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 милиона допълнително. Което означава нови нотификации до Брюксел и пари, които се дават на неработещ бизнес. Като държава нямаме повишение на БВП в момента", коментира Борисов.

Той съобщи, че от 30 000 работещи в ресторантьорския бранш, само 6300 са подали заявление за подпомагане. "Какво означава това вие сами може да си отговорите", допълни той. Според Борисов проблемът за сектора е, че голяма част от него работи на сиво и няма как работниците им да получат подкрепа от държавата. Това са показали данните на Националната агенция по приходите. По повод новината за отложеното отваряне на ресторантите, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза пред Mediapool, че браншът върви към протестно отваряне на 1 февруари и не се страхува от действията на полицията и здравните власти.

В Англия 10 души заразяват 27, "това идва към нас"

Въпреки, че тенденцията у нас е за траен спад на заболеваемостта след затегнатите мерки в края на ноември, задаващата се нова вълна плаши здравните власти.

"В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му от чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми.

"Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75%", каза Кунчев.

"Умножете по 7"

Началникът на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че ако британският щам на коронавируса започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността могат да нараснат до 7 пъти заради много бързото изчерпване на болничните ресурси. Той отчете, че изходните нива на заболеваемост към септември миналата година са били 35 на 100 000 души. Пикът на вируса е бил достигнат на 23 ноември 2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост, а към 20 януари заболеваемостта  е вече 108 на 100 000, което е шест пъти по-ниско спрямо пика, но три пъти повече спрямо изходните нива. Смъртността остава висока – около 9 пъти по-висока спрямо изходните нива. По думите му най-простата сметка, ако започне да доминира новият вариант на вируса, е тези данни да се умножат по 7.

Непотвърдено: Новият щам е тук

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов пък съобщи, че според вирусологичната лаборатория на болницата новият вариант на коронавируса вече е у нас. "Ние дадохме в Националния център по заразни и паразитни болести първите четири проби от българи, които са били в Англия и са се завърнали оттам. Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни, както и да се спазват мерките", коментира Балтов.

Той обясни и на какво се базира хипотезата, че засечените случаи в "Пирогов" са от новия вариант: Балтов посочи, че лабораторията на болницата диагностицира по 3 гена, но при някои пациенти в последно време машините не засичат единия S-ген. "Т.нар. S-ген, който е на шипа, където са и тези модификации нашите машини не го отчитат, т.е. все едно S-генът липсва. Другите два обаче се отчитат с високи нива. Това означава, че при всички случаи имаме заразен с коронавирус, но не отчитаме S-гена. В последно време почти всеки ден има пациенти, при които се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лабораторията", разказа Балтов.

Тенденцията за спад на случаите у нас се задържа

Иначе здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че продължава да се запазва трайна тенденцията броят на излекуваните да е многократно  по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19. За последните 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи - 2993.  Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално ниво в момента е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град. Заетостта на интензивните легла е 43%, като най-висока е в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 482 при направени общо 8057 теста, като делът на положителните проби е малко под 6%. През последното денонощие са излекувани 4600 души, с което общият им брой става 175 098. Активните в момента случаи са 29 660, а общо регистрираните от началото на епидемията - 213 409. За последните 24 часа са починали 37 души, с което общият им броя от началото на пандемията достига 8651души.

Ваксинираните срещу Covid-19 през последните 24 часа са 1901 души, с което общият им брой достига 24 127.

Здравните власти отново коментираха в четвъртък, че ваксинацията върви задоволително и оценяват като правилен консервативният подход да не бързат да поставят всички получени дози, а да пазят втора доза за всеки вече ваксиниран, за да не се стигне до недостиг на ваксини, какъвто изпитват други страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?