Заради жегата Столичната община раздава вода на минувачите

Бутилки с минерална вода раздаваше в четвъртък Столичната община. Инициативата се осъществяваше на три места в града - до метростанция "Стадион Васил Левски" , на площад "Св. Неделя" и пред пилоните на НДК. Бутилки с вода получаваха предимно възрастните хора, съобщи БНР.

Заради високите температури е въведена и забраната за движение на товарни автомобили с обща маса над 20 тона по направленията Русе - Разград - Велико Търново, Благоевград - Сандански - Кулата и Петрич - Златарево. Забраната важи до 21 ч.

За цялата страна важи предупредителен жълт код за опасно високи температури.

В петък Главната инспекция по труда (ГИТ) напомни на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.


Според нормативната уредба работодателите трябва да вземат технически и организационни мерки, за осигуряване на безопасно работно място.

Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите.

Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и оборудване на климатизирани помещения за почивка. 

Организационните мерки включват промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, да се осигури подходящо работно облекло и разхладителни напитки.


Освен тези мерки за превенция работодателят трябва да предвиди действия и да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?