Заразата от коронавируса се прехвърли към Югоизточна и Черноморска Турция

Заразата от коронавируса се прехвърли към Югоизточна и Черноморска Турция

Здравните власти в Турция алармираха за увеличение на заразените с коронавирус в югоизточните и черноморските области на страната поради разхлабването на ограничителните мерки. Като резултат от предприетите ограничения в големите метрополии Истанбул, Анкара, Измир и други броят на заразените намалява, но в югоизточните и източните области се увеличават, предупреждават експертите, цитирани от БТА.

В Батман броят на заразените през последните дни е надхвърлил 450 души, след като в началото на епидемията те са били единици, съобщи валията Хулуси Шахин.

В Ушак, град с около 350 хиляди население, от 38 в началото през последните дни заразените са станали 441 души.

В най-големият югоизточен окръг Газиантеп, където живеят около 2,5 милиона жители, по думите на валията Давут Гюл, от 49 в началото заразените са скочили на над 750 души при направени 11 хиляди теста. В окръга живеят и голям брой сирийски бежанци.

В Мардин, град край турско-сирийската граница, където са регистрирани досега 8 смъртни случая, числото на заразаните също е нараснало в пъти.

Тревожно е положението и в черноморските окръзи Ризе и Зонгулдак. След регистриран известен спад, в началото на месец май има значително увеличение на заразените.

Според здравните власти разхлабването на ограничителните мерки, излизането на повече хора навън в топлото време, неспазването на социалната дистанция, събирането на много хора са основните причини за увеличаването на заразата от Ковид-19 в тези области.

След разхлабването на карантинните мерки голяма част от населението се поддаде на илюзията, че епидемията е приключила, че сме се преборили успешно. А това не е така. Населението загърби предписанията, започнаха да идват много хора от други окръзи, да се събират многочислени групи на ифтарите (мюсюлманските вечери през Рамазана). А резултатите са много тревожни, коментира директорът на окръжната дирекция по здравеопазване в Ризе д-р Мустафа Тепе.

Междувременно днес стотици хиляди деца и младежи под 14-годишна възраст за пръв път получиха разрешение да излязат от къщи след около 40-дневна изолация за 4 часа. Но при задължително носене на маски, спазване на дистанция в парковете и градините.

Забраната за излизане на децата под 14 г. и на възрастните над 65 години се очаква да бъде премахната след 28 май.

Едновременно с отварянето на моловете, на фризьорските и бръснарските салони, в Турция остава задължителна употребата на защитни маски от гражданите на улицата, в магазините, в обществения транспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус