Заразени без симптоми предават коронавируса в 70 на сто от случаите

Заразени без симптоми предават коронавируса в 70 на сто от случаите

Учени от Сингапур смятат, че предаването на коронавируса от носители, които не проявяват симптоми, e възможно в близо 70 на сто от случаите, пише в. "Стрейт таймс".

"Изследвания показват, че от 50 на сто до 70 на сто от вече заразените с Covid-19 нямат никакви симптоми, в това състояние те могат да бъдат до четири седмици, като в същото време разпространяват вируса", каза специалистът по инфекциозни заболявания Лион Ное Нам. Според него дори ако заразените без симптоми носители не преболедуват, те могат да изработят имунитет, макар за това да са нужни няколко години.

Изпълнителният директор на националния център по инфекциозни заболявания Лео И Син смята, че "предаването на вируса от носители без симптоми е едно от главните предизвикателства в борбата с коронавируса". По думите ѝ "липсата или нетипичните симптоми заблуждават носителите за тяхното състояние и те продължават обичайния си начин на живот, без да осъзнават опасността от разпространението на инфекцията".

Научният ръководител на програмата за изследване на инфекциозните болести в Националния университет на Сингапур доц. Сюй Ли Ян отбелязва, че "такива носители е много трудно да бъдат определени, но те съществуват" и посочва, че това се потвърждава от масовите тестове, извършени сред пътниците на круизни кораби в Германия, Исландия, Република Корея и Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус