Заразените от морбили в София вече са 14

Четиринайсти случай на морбили е установен в София. В събота за новият заразен съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар, посветена на ползата от имунизациите. 

Установено е, че вирусът е пренесен в София от млад мъж, който е работил в Берлин. Той не е бил имунизиран и бързо заразил четирите си деца, които също нямали ваксини, а след това тъщата и балдъзата си. По данни на здравните власти най-новият известен случай е също на млад мъж - той бил заразен от същия преносител, като двамата само са се разминали на входа на жилищния блок. 

"Морбили е най-заразното заразно заболяване", коментира главният здравен инспектор. Той обясни, че ако вирусът е попаднала сред ваксинирани, не би имал ефект, но в случая е намерил подходяща почва. 

Според Ангел Кунчев вън от опасност са всички хора, преминали задължителните ваксинации - на 12 - 13 месеца и след това на 12 години. Той уточни, че няма необходимост от реимунизация в напреднала възраст, но препоръча на родителите, които са забравили да поставят такава ваксина на децата си, да го направят при личния лекар.  

Споделяне
Още от България

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?