Заразените от морбили в София вече са 14

Четиринайсти случай на морбили е установен в София. В събота за новият заразен съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар, посветена на ползата от имунизациите. 

Установено е, че вирусът е пренесен в София от млад мъж, който е работил в Берлин. Той не е бил имунизиран и бързо заразил четирите си деца, които също нямали ваксини, а след това тъщата и балдъзата си. По данни на здравните власти най-новият известен случай е също на млад мъж - той бил заразен от същия преносител, като двамата само са се разминали на входа на жилищния блок. 

"Морбили е най-заразното заразно заболяване", коментира главният здравен инспектор. Той обясни, че ако вирусът е попаднала сред ваксинирани, не би имал ефект, но в случая е намерил подходяща почва. 

Според Ангел Кунчев вън от опасност са всички хора, преминали задължителните ваксинации - на 12 - 13 месеца и след това на 12 години. Той уточни, че няма необходимост от реимунизация в напреднала възраст, но препоръча на родителите, които са забравили да поставят такава ваксина на децата си, да го направят при личния лекар.  

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?