Заражда се сблъсък в тройната коалиция за наследството на Меглена Кунева

Заражда се сблъсък в тройната коалиция за наследството на Меглена Кунева

Спор кой ще наследи министъра на европейските въпроси Меглена Кунева, се заражда в управляващата коалиция на БСП, НДСВ и ДПС.

Във вторник Кунева бе избрана от Европейския парламент за член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. В първия работен ден след Нова година тя трябва да бъде на новото си работно място в Брюксел. Дотогава или най-късно до дни след това тя трябва да бъде освободена от поста си в българското правителство.

Кабинетът трябва да внесе в Народното събрание предложение за освобождаването на Кунева. То може да бъде съпроводено с предложение за нов титуляр на поста, както и със структурно, ако бъде взето решение за закриване на тази министерска позиция и трансформацията ѝ в друга, каквито идеи има сред управляващите.

Депутати от БСП заявиха пред Mediapool в сряда, че в левицата много усилено се коментира името на Андриана Сукова-Тошева, изпълнителен директор в Българската международна бизнес асоциация (БИБА), като сигурен наследник на Кунева. Самата Тошева в сряда беше в Брюксел и не можа да коментира дали е дала съгласието си да заеме предложеното място.

От левицата твърдят, че кандидатурата на Тошева е много приемлива за тях, тъй като тя била много добре подготвена за поста, а и е добре запозната с проблемите на евроинтеграцията на България.

Андриана Тошева е заемала поста на зам.-министър на земеделието и е деен участник в подготовката на България за членство в ЕС. В момента освен изпълнителен директор на БИБА е член на Европейския съвет за икономическо развитие.

От БИБА казаха още, че кандидатурата на Тошева за оглавяваща политиката на страната по европейските въпроси ще зависи и от решението дали тази политика ще се провежда от министър, както досега, от евентуален зам.-министър във външното министерство  или от държавна агенция, каквито предложения се обсъждат.

От БСП коментираха, че все още не е решено европейските въпроси в каква структура ще бъдат оформени.

Персоналните кандидатури обаче отсега се очертава, че ще доведат до остри сблъсъци в управляващата коалиция, особено между БСП и НДСВ.

НДСВ държи да се спази коалиционното споразумение и евроминистерският пост да бъде даден на човек, излъчен от движението. От ръководството на царската партия заявиха пред Mediapool, че категорично няма да позволят нарушаване на сегашното статукво.

Имаме споразумение, което разпределя министерствата (8 за БСП, 5 за НДСВ и 3 за ДПС), то трябва да се спазва, коментираха представители на НДСВ. Според тях министърът по европейските въпроси има важна функция, която не трябва да се пренебрегва въпреки членството на България в ЕС от 1 януари.

Мнозина в БСП обаче смятат, че номинирането на Кунева за еврокомисар е на практика силна властова позиция за НДСВ, макар че това не е влизало в сметките при квотното разпределение на постовете преди година и половина.

Фаворит на НДСВ за поста министър по европейските въпроси е Гергана Грънчарова, зам.-министър на външните работи в предишното и в сегашното правителство. Тя обаче няма никаква подкрепа в средите на БСП.

В крайна сметка последната дума каква ще е съдбата на поста на Кунева и кой ще я наследи ще имат тримата лидери – Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС).

Споделяне

Още от България