Заркауи бил “продаден” от “Ал Каида”

Заркауи бил “продаден” от “Ал Каида”

Бившият лидер на терористичната организация “Ал Каида” в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи, който бе убит при широко мащабна въздушна атака на 7 юни, е бил "продаден на американците" в замяна на пауза в издирването на Осама бин Ладен и тъй като е станал "твърде силен" в очите на “Ал Каида”. Това твърди една от съпругите на Заркауи - Ум Мохамед, в интервю за италианския в. “Република”, предаде Франс прес, цитирана в неделя от БТА. Изданието отбелязва, че Ум Мохамед е йорданка на около 40 години, която живее на тайно място в Европа.

Според нея съпругът ѝ е станал жертва на тайно споразумение между иракската съпротива, лидерите на Ал Каида и американските тайни служби за елиминирането му. Тя посочва, че в замяна американците са се ангажирали да забавят издирването на Осама бин Ладен.

"Съпругът ми стана твърде силен и без съмнение пречеше на някого. Споразуманието за елиминирането му беше сключено със сунитските групи, които го защитаваха, със съдействието на йорданските тайни служби. Иначе те  никога нямаше да успеят да го убият", отбелязва първата съпруга на Заркауи.

В същото време представители на американската армия и на иракското правителство информираха, че тялото на Заркауи е погребано на тайно място. По думите на иракския съветник по националната сигурност Муафак ар Рубаи гробът на терориста е в Багдад. Американската армия потвърди погребението, но отказа да даде повече подробности.

"Тленните останки на Абу Мусаб ал Заркауи бяха предадени на представители на иракското правителство и са погребани в съответствие с мюсюлманските традиции", се посочва в електронно писмо на армията до Асошиейтед прес.

Рубаи не посочи кога е бил погребан лидерът на терористичната организация “Ал Каида” в Ирак.

В неделя ББС предаде, че лидерът на “Ал Каида” Осама бин Ладен е призовал иракските шиите да не нападат сунитите, защото в противен случай ги чакат ответни мерки. 

Ваудиозапис, публикуван на ислямистски  сайт, гласът на бин Ладен, ако е негов, нарича иракските шиити “предатели”

Лидерът на “Ал Каида” заявява, че иракските сунити ги грози пълно унищожаване и ако продължават нападенията над техните градове, подобни удари застрашават и шиитските региони.

Както отбелязват анализаторите, посланието на бин Ладен е явен опит да се подронят позициите на премиера на Ирак Нури Малики,който е на обиколка в арабски страни с основно сунитско население, коментира ББС.  

След свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. от власт в Ирак, сунитското малцинство изгуби привилегированите си позиции, като в момента основните позиции в политическата власт на страната са на шиитите. В резултат на това сунитите нападнаха доста свещени за шиитите религиозни места и страната е обзета от междурелигиозни особици, на които правителството на Ирак му е трудно да овладее и да сложи край.

"Тези терористи не предлагат в идеологията и посланията си нищо повече от по-нататъшни сблъсъци, конфликт и нещастия", се казва в изявление на администрацията на президента Буш в отговор на последното послание на Осама бин Ладен. Белият дом обвини лидера на Ал Каида, че използва медиите, за да оправдае проявите на насилие, които пречат на новото иракско правителство да сложи край на сблъсъците на религиозна основа, предаде Асошиейтед прес.

"Иракският народ и международната общност ще продължат да казват на тези врагове на човечеството, че мрачните им възгледи и ужасните им деяния не се приемат. Иракският народ поема контрол над бъдещето си и това е едно бъдеще на свобода и благоденствие", е позицията на Белия дом.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?