Зърнената търговия в Русе блокира, няма продавачи

Зърнената търговия в Русе блокира, няма продавачи

Липса на продавачи блокира за поредна седмица търговията със зърно на Русенската стокова борса, съобщи в неделя директорът на дружеството Иван Иванов. В същото време са скочили цените в подадените заявки от страна на купувачите и ножицата на предлаганите от тях оферти е в ценови интервал от 310 до 425 лв./кг, като се търси едно и също качество зърно.

Според данните за реколтата и преходния остатък в страната би трябвало да има в наличност не по малко от 2, 1 млн. т. пшеница, каза Иван Иванов. Той смята, че очевидно пазарът на зърно е силно нестабилен, без действащи регулиращи пазарни механизми и подложен на силен спекулативен натиск.

Брокерите в Русенската стокова борса смятат, че това състояние на зърнения пазар е един от  основните фактори за отчитаната рекордна инфлация в страната през последните месеци. Цените на зърното - фуражните  и маслодайни култури, явно подхранени от силен спекулативен натиск и в някои случаи надхвърлящи световните цени, според брокерите са повлекли нагоре цените на хляб, месо, мляко и млечни изделия, олио и т.н.

Липсата на равновесна борсова цена у нас е предпоставка за неустановени пазарни нива, смята директорът на борсата.

Очаква се обаче търговията със зърна на Русенската стокова борса да се отпуши, заради обявената заявка от Държавният резерв, който е възложил обществена поръчка за 15 хиляди тона хлебна пшеница от качество 2Б чрез Русенската стокова борса.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?