Зарята на Възкресение в София ще обсъди Светият синод

Архимандрит Дионисий се оказа отговорен за зарята на Възкресение, сн. БГНЕС

Светият синод ще обсъди поведението на предстоятеля на храма "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, който се оказа отговорен за зарята в нощта на Възкресение край софийския храм, преди това нашумя с идеята да се плаща такса от 5 лв. за вход в катедралата, а последните месеци си позволявал и доста неканонични нововъдения в църковните служби. Това съобщи сайтът "Дневник" в сряда. Очакванията са въпросът да се повдигне на заседание на Светия синод след 16 май на базата на очаквано писмо с оплакване от недоволни миряни.

Архимандрит Дионисий е предстоятел на патриаршеската катедрала от няколко месеца, но за това време успял да прогони голяма част от енориашите - едни отишли в Руската църква, други в храма "Света София", разказаха от Светия синод. Причината за разбягването на миряните - излишната помпозност и театралност, придавана от Дионисий на богослуженията, пише изданието.

То цитира и твърдения, че на Велика събота причастието в "Александър Невски" се е давало от ръка на ръка, което е в противоречие с богослужебните канони.

На два пъти вече в синода се е повдигал въпросът за махането на Дионисий, но все е съвпадало с по-важни за църквата неща и това го спасявало. Последния път заради предстоящата канонизация на Свети Серафим в края на февруари архиереите оставиха без последствие едноличното решение на архимандрит Дионисий да въвежда такса от 5 лева за туристи, посочва "Дневник".

Преди да бъде назначен за предстоятел на патриаршеската катедрала, Дионисий беше началник на отдел "Богослужебен" при Светия синод, назначен по благословението на патриарх Максим през 2006 г. За йеромонах е ръкоположен от Знеполския епископ Николай, който по-късно става Пловдивски митрополит.

За зарята в нощта на Възкресение патриархът е бил уведомен по телефона, разказват от синода пред изданието, което отбелязва, че всичко, което се случва в патриаршеската катедрала, трябва да мине през решение на Светия синод, тъй като патриархът няма право да взима сам решения за храма.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?